Eindevenement Archipel: digitale duurzaamheid in zicht

De 21e eeuw is digitaal. De Vlaamse kunsten en cultureel-erfgoedsector beseft dat en wil mee op de digitale trein. Maar digitaliseren we wel duurzaam en voor een lange termijn? Zullen we onze gedigitaliseerde collecties nog makkelijk terug kunnen vinden en opnieuw kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld in het klaslokaal of wanneer we een online tentoonstelling willen opzetten? En kunnen we onze digitale collecties gaan koppelen aan andere collecties en op die manier rijker maken? Wat met de juridische struikelblokken? En essentieel, hoe doen we dit technisch?

In het onderzoeksproject Archipel onderzochten we deze vragen. En we ontwikkelden een prototype van een genetwerkte, digitale infrastructuur voor de archivering en ontsluiting van multimediale content uit de cultuur- en cultureel-erfgoedsector. Tijdens de onderzoeksperiode konden diverse organisaties (archieven, podiumkunsten, cultureel-erfgoedorganisaties, bibliotheken, musea) er hun archieven op aansluiten.

De Archipel-ploeg heeft een belangrijke bijdrage geleverd tot de technologische innovatie van langetermijnarchivering. Ze ontwikkelden een langetermijnvisie voor digitaal archiveren en voor het digitaliseren van bewegend beeld en geluid. En ze namen de mogelijkheden van Creative Commons als antwoord op de juridische problemen onder de loep.

Op woensdag 16 november sluit de ploeg van Archipel het onderzoeksproject af in deSingel te Antwerpen. In de ochtend presenteren ze de belangrijkste bevindingen en plaatsen ze ze in een internationaal perspectief. In de namiddag kan je in verschillende parallelsessies de technische realisaties gaan bekijken. Het volledige programma vind je, samen met de praktische informatie, in het kalenderoverzicht van FARO.

Bekijk hieronder de trailer van Archipel. Je kan dit filmpje ook bekijken via de toegankelijke player.

Vrije tags
digitalisering
erfgoedzorg
Helden