Een Brussels rendez-vous op donderdag: de Nocturnes van de Brusselse musea

De Nocturnes van de Brusselse Musea zijn al een tijdje een vaste waarde in de culturele najaarskalender van Brussel. De formule slaat duidelijk aan: dit jaar tekenen niet minder dan 57 musea present, goed voor een tachtigtal avondlijke ontdekkingen.
Nog tot 15 december kan je elke donderdagavond terecht bij telkens zeven andere musea. Kiezen wordt moeilijk, met een waaier aan rondleidingen, workshops, demonstraties, ontmoetingen met conservatoren en exclusieve bezoeken achter de schermen. De Nocturnes bieden een heleboel mogelijkheden om de musea van Brussel eens op een andere manier, op een ander moment en in een ontspannen sfeer te verkennen.  Zo zijn er, om te beginnen, heel wat interactieve doe-activiteiten:

  • in het Museum voor het Kostuum en de Kant kan je je eigen borduurwerk maken;
  • zoetekauwen kunnen in het Brussels Museum van de Molen en de Voeding hun eigen bonbons maken, n.a.v. de expo over snoepgoed;
  • in de Koninklijke Bibliotheek van België word je voor één avond leerling-miniaturist of kopieerder van teksten. Voor verluchte geesten!
  • het Charlier Museum keert terug naar de roots van de Zevende Kunst. Hier mag je je eigen fenakistiskoop (een van de voorbodes van de cinema) in elkaar knutselen.

Daarnaast zijn de Nocturnes de perfecte gelegenheid om een van de vele tijdelijke tentoonstellingen mee te pikken! Nu te zien tijdens de Nocturnes:

  • 'Dubuffet.Architect' in het Museum van Elsene
  • 'Alina Szapocznikow' & 'Yto Barrada' bij Wiels
  • 'War & Games' in het Legermuseum
  • 'Gulle gezichten!' in de Collecties van het OCMW van Brussel
  • 'Jongens en meisjes... Bestemming bekend?' in La Fonderie


Bij een aantal musea kadert het programma van de Nocturnes binnen europalia.brasil. Het Museum van de Nationale Bank van België leidt de bezoeker mee naar een wereld van goud en... veren. De moderne Braziliaanse kunst krijgt een ereplaats in het Paleis voor Schone Kunsten, met twee tijdelijke tentoonstellingen. Het Art & Marges Museum en het Muziekinstrumentenmuseum kiezen volop voor muziek: gitaar, saxofoon, percussie, samba en nog meer zuiders verleiden je gegarandeerd tot een danspasje.

De Nocturnes lenen zich ook goed voor een gezellig uitje met de kinderen. Klassiekers zijn het Speelgoedmuseum – met zijn tinnen soldaatjes en elektrische treinen een speelparadijs voor klein én groot – of het Kindermuseum (nieuwe expo: ‘1001 Lichtpuntjes’) met zijn knotsgekke decors en spelletjes. In het Wellington Museum leren kinderen en ouders alle knepen van het striptekenen. Het BIP laat je kennis maken met Brussel aan de hand van een ganzenspel en in het Erasmushuis ga je op ontdekkingsreis met... Erasmus in hoogsteigen persoon.  Tot slot zijn er ook in het Politiemuseum en het Museum voor Natuurwetenschappen (nieuwe expo: ‘Prikkels!’) heel wat fijne activiteiten voor kinderen.

Last but not least: 21 musea zijn gratis tijdens de Nocturnes! Waaronder het Constantin Meunier Museum, het Nationaal Museum van de Weerstand, het Computermuseum, en het Groot Koninklijk Serment van Sint-Joris der Kruisboogschutters,...Bij een aantal andere musea betaal je slechts 3 euro. -26-jarigen krijgen al een kaartje voor 1,50 euro.

Het volledige programma is beschikbaar op de website van de Nocturnes van de Brusselse Musea. Je kan ook bellen of mailen naar de Brusselse Museumraad (T. +32 2 512 77 80 of info [at] brusselsmuseums [dot] be). Hieronder haal je de programmabrochure (in pdf) op.


Vrije tags
strips
erfgoedzorg
middeleeuwen
Helden
volksheld