Dure vogel

Duif Bolt

De nieuwste film van Dominique Deruddere ‘Flying home’ gaat over een rijke sjeik die een Vlaamse duif wil kopen. Hiervoor stuurt hij een Amerikaanse gezant naar België om te onderhandelen met een duivenmelker.

De Ier Jamie Dornan, vooral bekend van de Calvin Klein-reclames, speelt de Amerikaan en de duivenmelker wordt vertolkt door Jan Decleir.

Dit verhaal is geen fictie. Vorig weekend werd bekend gemaakt dat een Chinese duivenliefhebber op een duivenveiling in Vorselaar een recordbedrag heeft neergeteld om de duif Bolt binnen te halen.  Daarmee is de Kempense vogel Bolt de duurste ooit.

Topduif Bolt was voor de Chinees Gao Fuxi 310.000 euro waard. Dit is het hoogste bedrag dat iemand ooit neertelde voor een duif. Naast Bolt verkocht eigenaar Leo Heremans ook de rest van zijn kolonie van 530 duiven. Verspreid over 4 dagen bracht dat meer dan 4 miljoen op en ook dat is een record.

Het thema van Erfgoeddag 2014 is Grenzeloos. Daar rekenen we graag de duivensport bij. Geïnteresseerd in de duivensport? Lees dan zeker de catalogus 'Een bevlogen passie. Duivensport in de Kempen' die bij de tentoonstelling Tijd Vliegt! hoort. Deze catalogus gaat over duivensport in de Kempen en werd uitgebracht naar aanleiding van Erfgoeddag 2013. Na een algemene inleiding over duivensport, een overzicht van de geschiedenis van de duif als bijvoorbeeld statussymbool of heldhaftige oorlogsheld, komen ook de Kempense duivenmaatschappijen en de succesvolle duivenmelkers aan bod. Bovendien vertellen enkele getuigen het lokale verhaal per gemeente.

Wens je een exemplaar van het boekje ‘Een bevlogen passie. Duivensport in de Kempen’ te ontvangen? Neem dan contact op met de Erfgoedcel Kempens Karakter.

Bekijk hieronder het fragment waarin Dominique Deruddere uitlegt hoe hij op het idee is gekomen een film te maken over duiven: 

Afbeelding boven: Bolt, de duurste duif ooit.

 

Vrije tags
Duivensport
Erfgoedcel Kempens Karakter