Drie mannen, één Grote Markt

De Grote Markt van Brussel, sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, is wellicht de meest bekende en meest bezochte plek van Brussel. Wat men echter meestal niet weet, is dat het aanzicht van de Grote markt zoals we dat nu kennen het resultaat is van één van de indrukwekkendste restauratiecampagnes die de Stad heeft gekend. De tentoonstelling Drie mannen, één Grote Markt brengt je terug naar die grote stadswerf van de tweede helft van de 19e eeuw.

Op 22 december 1888 verklaart burgemeester Karel Buls op de Brusselse gemeenteraad: ‘Men zou kunnen vinden dat wij onze voorouders onwaardig zijn, men zou ons als vandalen kunnen beschouwen als we dit prachtige erfgoed tot een ruïne laten vervallen.’ In een Europese context die gedomineerd wordt door de verheerlijking van nationale identiteiten, wil Karel Buls de sleutelrol van de Grote Markt opwaarderen. Hij geeft de restauratiewerken die een dertigtal jaar eerder begonnen zijn dan ook een beslissende impuls.

De restauratie van de Grote Markt is broodnodig. Het dagelijkse intensieve gebruik van de plaats en de gebouwen, de vernielingen van gevels door de Franse revolutionairen aan het einde van de 18e eeuw, en de diverse transformaties van de huizen in de loop der jaren, leiden tot een situatie die niet beantwoordt aan het prestige en de symboolfunctie die de Grote Markt heeft in de hoofdstad van het jonge België.   

Karel Buls wordt in zijn grootscheepse restauratiepolitiek bijgestaan door twee uitzonderlijke mannen: de Stadsarchitect Victor Jamaer en de Stadsarchivaris Alphonse Wauters. Het wordt dan ook niet zomaar een restauratie, het wordt de heropleving van een wonderbaarlijke plaats zoals we die nu kennen. 

De tentoonstelling Drie mannen, één Grote Markt toont je oud en hedendaags beeldmateriaal, architectenplannen en teksten uit de restauratieperiode. Je wordt er ondergedompeld op de werf van de Grote Markt en krijgt een compleet nieuw licht op deze Brusselse erfgoedparel.

Erfgoeddag 2012 is de ideale gelegenheid om mensen die een belangrijke rol speelden bij een of andere gebeurtenis in de kijker te plaatsen: zowel zij die in de spotlight stonden als zij die achter de schermen meewerkten. Wie waren deze mensen en welke rol speelden zij? Zo krijgt het publiek vast en zeker een andere kijk.  


Praktische informatie:
- Waar?
Archief van de Stad Brussel
Huidevettersstraat 65, 1000 Brussel

- Wanneer?
van 17 september tot 23 december 2011
Op weekdagen van 8u tot 16u, op zondag van 11u tot 17u
Gesloten op zaterdag en op 31/10,  1/11, 11/11, 14/11 en 15 /11

Toegang: € 2 / gratis jonger dan 18 jaar
Audiogids beschikbaar

Voor meer informatie neem een kijkje op www.archief.brussel.be of bel 02 279 53 20 of 02 279 43 74.

- Ter aanvulling op de tentoonstelling:
23/10/2011, 15u: Een geschiedenis van de Grote Markt, lezing met Roel Jacobs
20/11/2011, 15u: Archives à voix haute, met de acteur Jean-de Pange
18/12/2011, 15u: Een 19e-eeuwse kerstzang, concert  door het ensemble Le Petit Sablon


afbeelding:
affiche van de tentoonstelling Drie mannen, één Grote Markt.


 

Vrije tags
erfgoedzorg
Helden
monumenten