De Jodelende fluiter

Lieveling van Amerikaanse en Canadese bevrijdende soldaten
Mannelijke Vlaamse versie van Vera Lynn
Eerste Vlaamse artiest van Congo tot Indonesië
Opnames in de Amerikaanse studio met Elvis
Django Reinhart als begeleider, Jacques Brel in het voorprogramma…
Tientallen internationale tournees, vijfhonderd songs, duizenden shows, miljoenen verkochte platen
Eerst Engels dan pas Vlaamse repertoire
De lichtjes van de Schelde en Café zonder bier de bekendste van al
Eerst cowboy op trektocht, later eigen circus, nog later een moeras gekocht, drooggelegd
Huis erop met paardenstal, een showzaal, draaimolen en schommel ernaast
Moeras werd vaste stek, pretpark werd land, Bobbejaanland
Topattracties, internationaal gelauwerd en bekend
Blijven optreden, componeren en schrijven, zingen, jodelen en fluiten
Vele shows per dag, honderden optredens, duizenden bezoekers
Dan even stil worden om te herrijzen;
met broze stem het oeuvre herzingen, zichzelf herdenken en uitblazen
Rasartiest met vele registers, internationaal oeuvre maar zo gehecht aan eigen land
(H)echtgenoot van één, vader van vijf, vader van ontelbare volkswijsjes, groot, massief man,
Wijlen, maar om nooit te vergeten:
BOBBEJAAN

Zo staat er op de achterkant van het monumentale boek ‘Bobbejaan’, geschreven door Bobbejaans zoon Tom. Het boek is een eerbetoon aan een man die een cultstatus heeft verworven. Tussen 1955 en 1960 scoorde Bobbejaan in Vlaanderen elf nummer één-hits. De ‘Lichtjes van de Schelde’ (uit '52) werd wellicht de bekendste klassieker. ‘Café zonder bier’ was een superhit in '59. Voorts waren er nog ‘Hutje op de heide’, ‘In de schaduw van de mijn’, ‘Mijn duivekot’ en ‘Als het vriest in Madagaskar’. Muzikant en ex-pretparkuitbater Bobbejaan overleed op 17 mei 2010, daags na zijn 85e verjaardag. Modest Hyppoliet Joanna Schoepen, zoals Bobbejaan Schoepen bij de burgerlijke stand bekend stond, was bij de jonge generaties vooral bekend als oprichter van het pretpark in Lichtaart dat zijn naam draagt. Maar eigenlijk was hij in de eerste plaats een entertainer en zanger.


Van Lichtaart tot Nashville

Muziek zat in de familie. Zijn grootvader speelde bugel, zijn moeder zong graag en op zijn twaalfde schuimde Bobbejaan met zijn zus de Boomse cafés af om op te treden. Begin jaren ‘50 reisde hij door heel België met zijn muzikale shows. Hij was een van de eerste performers die gebruikmaakte van een moderne uitrusting, een tourbus en sponsoring. In de jaren ‘50 trad hij geregeld op in de Brusselse Ancienne Belgique aan de zijde van de jonge Jacques Brel. Een tijdlang was hij ook top of the bill in Nashville, het mekka van de country. En in 1957 vertegenwoordigde Bobbejaan België op het Eurovisie Songfestival met 'Straatdeuntje'.

In 1961 stichtte hij samen met zijn echtgenote Bobbejaanland. Het attractiepark ontstond uit de muzikale carrière van Bobbejaan. Na 15 jaar internationale tournees zocht de muzikant een vaste stek. Centraal in het jonge Bobbejaanland stonden waterpret, monorails, carroussels en variété. Elke dag waren er een reeks voorstellingen van anderhalf uur, met naast Bobbejaan optredens van collega’s-zangers als Louis Neefs, Will Tura en Rocco Granata.

Welke muzikale helden laat jij op Erfgoeddag schitteren? Toon archiefmateriaal zoals krantenknipsels, affiches, gehandtekende foto’s, films… Laat hun muziek opnieuw weerklinken en organiseer een bal volgens de regels van de kunst. Voorzie dat alles van voldoende duiding – met bv. een publicatie.

Leestip:
SCHOEPEN (Tom), Bobbejaan [met exclusief archiefmateriaal uit de collectie van Bobbejaan Records, Herman Selleslags en Stephan Vanfleteren], s.l., Kannibaal, 2011, 204p.

Foto's zijn afkomstig uit het boek (c) Kannibaal en familie Schoepen.

Bekijk hieronder een fragment uit 'Ordonnans', een speelfilm uit 1962 met Bobbejaan in de hoofdrol. Je kan dit ook bekijken met de toegankelijke player.

Vrije tags
muziek
Helden
ondernemerschap
volksheld