De Held van de dag: van Achilles, over Bianca Castafiore en Tijl Uilenspiegel tot Zorro

Mediaman en criticus Claude Blondeel, onder andere bekend van bijdragen op Radio 1, Klara en Canvas (om van zijn recente boek ‘Coco en co. Schone vrouwen’ nog te zwijgen), praat elke morgen op Klara over ‘de Held van de Dag’.

Voor Claude Blondeel is de actualiteit in de kunsten- en erfgoedsector het uitgangspunt voor een korte intro tot deze of gene held(in). Zo kunnen theater- of filmvoorstellingen, operaproducties, evenementen, nieuwe publicaties en noem maar op hem inspireren tot een kortstondig, spits en bijwijlen zeer grappig rondje in de schijnwerpers. Blondeel put ook rijkelijk uit zijn eigen levenservaring om de betrokken figuur te duiden.

Bij wijze van smaakmaker nemen we hier de tekst over ‘Pallieter’ over:

"Pallieter is het hoofdpersonage uit roman van Felix Timmermans. Hij woont op zijn boerderij met zijn huishoudster Charlot, zijn paard, zijn hond, een ooievaar en nog enkele andere dieren. Pallieter is molenaar en bakt zijn eigen brood. En hij “gaat een stuk van zijn hof beheren, om er nadien schorsenelen, postelein en bloemkooltjes op te planten.” Met de kermis is er een groot feest voor de hele familie. Ook het frisse petekind van Charlot, Marieke, is uitgenodigd. Pallieter wordt verliefd op haar, verklaart zijn liefde en een paar maanden later zijn ze getrouwd. Zij gaan samen op huwelijksreis en varen met een kleine boot langs de Nete. Hun geluk kan niet op en Pallieter wordt de uitbundige vader van een drieling. Het kan niet op! Maar als Pallieter verneemt dat de Nethe gekanaliseerd wordt en er een spoorlijn zal worden aangelegd doorheen het stuk land waarvan hij zoveel houdt, besluit hij met de wijde wereld in te trekken samen met Marieke, Charlot en de drie kinderen. “Alzo vertrok Pallieter, de dagenmelker, uit het Netheland en ging de wijde, schone wereld in, lijk de vogels en de wind.”

Wat een mooi woord “dagenmelker”! Felix Timmermans schrijft ‘Pallieter’ na een sombere periode in zijn leven, waarin hij op sterven na dood was. Zijn ‘Pallieter’ is de getuigenis van zijn hervonden levenslust: Luister maar: “Zijn hart sprong op, juichend schoot hij zijn broek aan en holde van de trap roepend: ‘het geluk, het geluk, het geluk!’”

Je kan de teksten nalezen op deze pagina. De Held van de dag, elke weekdag, om iets voor zeven uur 's ochtends in ‘Espresso’, op Klara. Claude Blondeel werkt ook mee aan de radioreeks 'Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk', die vanaf volgende week zondag te beluisteren is op Klara. Zie ook het blogbericht elders op deze website.

Afbeelding:
Roodkapje, een van de heldinnen uit de reeks.

Vrije tags
theater
muziek
literatuur
Helden
opera