De grote Bristol bollekeskermis

In de Kempense volksmond wordt een politieke verkiezing ook wel eens een ‘bollekeskermis’ genoemd. Dat klinkt plezanter dan 'verkiezing’, wat nogal droogjes is. Het zegt ook wel iets over de Kempen: zaken niet al te serieus nemen en van alles een feestje willen maken. Speciaal voor Erfgoeddag organiseert Erfgoedcel k.ERF een knotsgekke bollekeskermis op de expo Op Velo Bristol, een ode aan de fietsenfabriek Bristol. Iedereen is welkom op het afscheidsfeestje van Op Velo Bristol!

Mol = Bristol

De volledige maand april staat in de regio in het teken van het Molse fietsenmerk Bristol, in de Kempen een razend populaire fiets tijdens de eerste helft van de 20e eeuw. Een van de activiteiten is een expo over de Bristolfietsen, de fabriek en de wielrenners die scoorden op velo Bristol.

Erfgoeddag krijgt de eer om die expo af te sluiten met een feestelijke verkiezing. Wie was de grootste Bristolrenner? Welke Bristolfiets is de mooiste? Iedere bezoeker aan de expo krijgt een 'kiespakket' waarop naar hartenlust 'bollekes' mogen gekleurd worden. Iedereen die zijn stembiljet indient, maakt kans op een prijs. De hoofdprijs is een echte Bristolfiets, helemaal opgeknapt door het Molse fietsenatelier van vzw De Sprong. 

Kiezen als methodiek

De grote Bristol bollekeskermis werd uitgewerkt door de twee medewerkers van erfgoedcel k.ERF samen met de stuurgroep van het project Op Velo Bristol. Ze vonden het thema van Erfgoeddag dit jaar niet eenvoudig om te koppelen aan de eigen werking en kozen er daarom voor om het thema ‘kiezen’ als methodiek te gebruiken om een extra participatieve laag toe te voegen aan de lopende tentoonstelling. Of deze participatieve methodiek succesvol zal zijn, zal na Erfgoeddag blijken. Het wordt een experiment!

---

22 april is de allerlaatste dag waarop je Op Velo Bristol kan bezoeken. En natuurlijk: kom met de fiets! Voeg deze activiteit hier toe aan jouw Erfgoeddag-programma.

Op Velo Bristol