Charles Wellens, op zoek naar de ziel van de Kempen

Kunstenaar Charles Wellens (1889-1958) ging in zijn doeken op zoek naar de ziel van de Kempen. Hij koos bewust voor dit onderwerp, vanuit de filosofie dat hij met zijn schilderijen en tekeningen het oude Kempenleven kon documenteren en vasthouden. Wellens werd een van de grondleggers van Openluchtmuseum Bokrijk en zorgde er voor de opbouw van de eerste Kempenhoeve. Later werd hij ereconservator.

De liefde voor de Limburgse Kempen

De tentoonstelling bij het Emile Van Dorenmuseum focust op de kunstenaar Charles Wellens en zijn passie voor de Limburgse Kempen. In de periode dat hij actief was als kunstenaar, het interbellum en de jaren na de Tweede Wereldoorlog, stierven vele gewoontes en relicten er uit. Hij vereeuwigde de Kempische hoeves, hun interieurs en de bewoners in zijn werk om de herinnering levend te houden.

Toen het idee van een openluchtmuseum op het provinciaal domein in Bokrijk ontstond, greep hij deze kans met beide handen en coördineerde de opbouw van de eerste hoeve. Hier wordt op ingezoomd tijdens de tentoonstelling. Charles Wellens modelleerde de gereconstrueerde hoeve naar zijn eigen inzicht en kennis en bij de inhuldiging van de hoeve in 1953 werd de hoeve herdoopt van Hoeve Engelen tot Wellenshoeve.

Focus op de keuzes van Charles Wellens

Tijdens de rondleidingen ligt de focus op de keuzes van Wellens: enerzijds op de Wellenshoeve die nu nog steeds deel uitmaakt van het Openluchtmuseum Bokrijk en anderzijds op zijn artistieke oeuvre. Alles is in nauwe samenwerking met de kleindochter van de kunstenaar en het Genootschap Charles Wellens ontstaan. Zij hielpen het Emile Van Dorenmuseum inzicht te krijgen binnen de keuzes die Charles Wellens maakte. 

--

Op de foto staat de Wellenshoeve zoals ze nu in Bokrijk te zien is. Zin gekregen om deze activiteit te bezoeken? De tentoonstelling is tijdens Erfgoeddag open van 14 tot 18 uur en er zijn gegidste rondleidingen om 14.30, 15.30 en 16.30 uur.