Brochure en fotowaaier geven aftrap '50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie naar België'

Wendy met babyfoto van haarzelf

In aanloop naar het herdenkingsjaar ’50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie naar België’ lanceren Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois en Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de gratis publicatie en fotowaaier Gedeeld verleden, gedeelde toekomst. Erfgoed als hefboom voor integratie.

We schrijven 17 februari en 16 juli 1964. Dit zijn twee historische dagen waarop de akkoorden worden gesloten die de Turkse en Marokkaanse migratie naar België mogelijk maken. 50 jaar later, in 2014 dus, herdenken we die akkoorden én de effecten op zowel migranten als hun nieuwe omgeving.

Deze herdenking opent een waaier aan initiatieven waarin erfgoed getuigt over de migratie. Daarbij verschijnen de Marokkaanse en Turkse migratie in beeld, maar ook vele andere etnisch-culturele gemeenschappen, die al veel langer van Vlaanderen hun thuis maakten. Ook recente(re) nieuwkomers, op zoek naar een nieuwe toekomst, hebben heel wat boeiende verhalen te vertellen.

Inspirerende ambassadeurs
Deze brochure wil organisaties, steden en gemeenten inspireren om de menselijke verhalen en materiële getuigenissen over migratie te bewaren voor de toekomst en te ontsluiten. Al aan het lezen geraakt? Dan maak je kennis met erfgoed en praktijkvoorbeelden, tips en methodieken. Het komende jaar zijn er heel wat gelegenheden om de inspanningen onder de aandacht van het publiek en de media te brengen. Dé gelegenheid bij uitstek om je (tussentijdse) resultaten te tonen is Erfgoeddag 2014 met het thema Grenzeloos

Een aantal organisaties en personen hebben al veel ervaring met de combinatie van erfgoed en migratie. Met hun voorbeeld en getuigenis in de fotowaaier willen ze andere personen en gemeenschappen aansporen. Vijftien ambassadeurs koesteren zichtbaar hun erfgoed – een foto, postkaart, een beeldje of een ander voorwerp. Hun ‘schatten’ zeggen iets over wie ze zijn. Ook voor organisaties die een erfgoedactiviteit willen opstarten, is de waaier een nuttig instrument.

De brochure 'Gedeeld verleden, gedeelde toekomst. Erfgoed als hefboom voor integratie' en de fotowaaier kan je gratis downloaden via de website van FARO en van het agentschap Binnenlands Bestuur

Meer informatie over de 50-jarige herdenkingen vind je op http://migratie.faronet.be

bron: blog Katrijn D'Hamers - Brochure en fotowaaier geven aftrap ’50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie naar België’

 

Vrije tags
inspiratie
migratie
publicatie