Behind the science

Beeld uit behind the science

Stap met National Geographic Channel Behind the Science van Universiteit Antwerpen. Kijk mee tussen atomen met de sterkste microscoop ter wereld, ontdek drugssporen in het rioolwater, onderzoek mee hoe groen hernieuwbare energie echt is, werp een logische blik op logistiek en ontdek verborgen meesterwerken van grootmeesters als Van Gogh en Goya. Vanavond kan je de eerste aflevering 'Verborgen meesterwerken' zien. Verborgen meesterwerken bevinden zich niet in eeuwenoude kelders of verlaten huizen, maar wél achter wereldbekende schilderijen.

In Behind the Science kijk je mee over de schouder van bekende kunstenaars en ontdek je wat ze eerst schetsten of schilderden op hun doek, voor ze de definitieve tekening zetten zoals wij ze vandaag kennen. Professor aan Universiteit Antwerpen Koen Janssens experimenteert met scantechnieken en kan zo dwars doorheen de schilderijen kijken. De scantechniek maakt gebruik van röntgenfluorescentiestraling, XFR. 

Tijdreis doorheen het doek
De röntgenfluorescentiestraling is in staat een veel gedetailleerder en preciezer beeld te geven van onderliggende verflagen dan de traditionele radiografie kan. Dankzij deze nieuwe techniek wordt duidelijk welke composities zich onder het oppervlak bevinden.  Zo zijn er al heel wat verborgen meesterwerken teruggevonden onder bekende schilderijen. Heb je ooit al dwars door een schilderij gekeken? Vanavond kan het! Bekijk de eerste aflevering op National Geographic om 20.30 uur.

Meer weten?
Neem een kijkje op http://www.behindthescience.be en bekijk hieronder de trailer:

Vrije tags
scan
verborgen
meesterwerk