Erfgoed waarderen in Vlaanderen. Een stand van zaken

In 1979 legde het Burra-charter de basis om erfgoed te waarderen. Dit charter werd opgesteld door Icomos-Australië, in een land waar waarderen van erfgoed al jaren ingebed zit in het erfgoedbeleid. De handleiding Significance 2.0 geldt daarbij als leidraad en basis.
Ook in Europa wordt deze handleiding sinds een aantal jaren gebruikt als inspiratiebron voor andere handleidingen en ziet men meer en meer het belang in van waarderen als basis voor een duurzame erfgoedwerking. Hoe ver staan we in Vlaanderen met het waarderen van erfgoed?
Conceptnota
- Conceptnota minister Gatz, Naar een duurzame cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen. Een langetermijnvisie voor cultureel erfgoed en cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen, ingediend op 19 april 2016.
Impulssubsidies pilootprojecten waarderen
In 2017 en 2018 kende toenmalig minister van Cultuur Sven Gatz impulssubsidies toe voor pilootprojecten over het waarderen van cultureel erfgoed. Meer daarover leest u hier:
- 500.000 euro voor pilootprojecten waarderen van cultureel erfgoed (10 juli 2017)
- 891.300 euro voor pilootprojecten waarderen 2018 (19 juli 2018)
U leest de resultaten ervan op de pagina Inspiratie van deze toolbox.
U kunt nog steeds een aanvraag indienen voor een waarderingsproject. Meer daarover leest u op de webpagina's van het Departement CJM.
Landelijke actoren
Regionale actoren
In 2018 bestaat eveneens de mogelijkheid een subsidieaanvraag in te dienen voor een pilootproject waarderen. Hiervoor is 1.000.000 euro vrijgemaakt, waarvan 500.000 euro voor de landelijke aanvragers en 500.000 euro voor de regionale. De aanvraag moest ten laatste op 1 april worden ingediend.
Waarderingstraject FARO
Om de sector te leren waarderen, zette FARO een waarderingstraject op. Voor de starters werkten we een basiscursus Leren waarderen uit in drie sessies van 1 dag. Deze cursus geven we zolang er vraag naar is (vanaf minimum 6 deelnemers).
Daarnaast organiseren we masterclasses voor gevorderden, die telkens een aspect van waarderen dieper toelichten.
We verzamelen informatie over het waarderen van cultureel erfgoed op de website www.erfgoedwaarderen.be.
We brengen de piloten op regelmatige basis samen, om ervaring uit te wisselen en elkaars struikelblokken te helpen oplossen in een intervisiegroep. De resultaten van de intervisie verwerken we eveneens in de toolbox.
Heeft u nood aan begeleiding bij uw waarderingstraject? Of wilt u starten met een waardering? Dan helpen we u graag verder met het uitzoeken van de geschikte handleiding, moderatie of verslaggeving tijdens de waardering.