Collectie
Enkele bijzondere collecties
Naast haar reguliere collectie verwierf de bibliotheek in het verleden een aantal belangrijke fondsen, meestal via schenkingen en bruikleen.
Fonds Jop Pollmann
Josephus Casparus Maria Pollmann (1902-1972) was een Nederlandse letterkundige en enthousiast voorvechter van het Nederlandse volkslied. Door de jaren heen verzamelde en bewaarde 'Jop' Pollmann een indrukwekkende vakbibliotheek. Bijzonder waardevol zijn enerzijds de preciosa (172 werken), een verzameling oude drukken uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Anderzijds zijn er de ‘recentere’ drukken (1.200 werken). Zowel de preciosa als de recentere uitgaven weerspiegelen de persoonlijke interesses van Pollmann. Ongeveer twee derde van de preciosa bestaat uit religieuze en wereldlijke liedboeken. Werken over volksmuziek en volksliederen, kerkmuziek, muziekpedagogie en volksmuziekinstrumenten vertegenwoordigen, samen met literatuur over zeer uiteenlopende volkskundige domeinen, de rest van de collectie.
Meer lezen: Nele Verheyden, Het fonds 'Jop Pollmann', Mores. Tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen, 1(2000)1, p. 3-7.
Fonds Renaat van der Linden
De Oost-Vlaamse volkskundige Renaat van der Linden (1918-1999) was licentiaat in de klassieke filologie en leraar klassieke talen. Vanuit een eigen interesse verdiepte hij zich in zijn vrije tijd in de volkskunde, een discipline waarin hij in de loop der jaren een grote expertise wist te verwerven. Hij was van 1961 tot 1999 voorzitter van de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen, hoofdredacteur van Oost-Vlaamse Zanten (1965-1998) en lid van de Koninklijke Belgische Commissie voor Volkskunde (1963-1998). Renaat van der Linden interesseerde zich voor zowat alle facetten van de volkskunde, wat zich laat aflezen in de samenstelling van het fonds, bestaande uit boeken en archiefstukken. De boekencollectie werd geïntegreerd in de bibliotheek. Het archieffonds kan geconsulteerd worden na schriftelijke toestemming van FARO.
Meer lezen:
- Stefaan Top, Fonds Renaat van der Linden, Mores. Tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen, nulnummer, 1999, p. 15.
- Eva Waeytens, Het archieffonds Renaat van der Linden, Mores. Tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen, 1 (2000) 3, p. 17-18.
Fonds Jozef Van Haver
In april 2008 verwierf FARO door schenking de omvangrijke boekencollectie van prof. dr. Jozef Van Haver. Jozef Van Haver (1926-2009) was licentiaat in de Germaanse filologie en doctor in de Wijsbegeerte en Letteren aan de KU Leuven. Naast de uitoefening van vele andere functies was hij onder meer jarenlang voorzitter van de Koninklijke Belgische Commissie voor Volkskunde (Vlaamse afdeling), secretaris/penningmeester van het Frans M. Olbrechtsgenootschap, lid van de raad van bestuur van de International Society for European Ethnology and Folklore en lid van de Wetenschappelijke Raad van het K.C. Peeters-Instituut voor Volkskunde te Antwerpen. Als volkskundig auteur bouwde hij een stevige reputatie op. Naast zijn interesse voor volkskunde had Jozef Van Haver nog een tweede passie, Nederlandse taalkunde. Tussen 1961 en 1988 was hij docent algemene taalbeheersing, linguïstiek, fonetiek en orthofonie aan de Antwerpse Hogeschool voor Vertalers en Tolken. Aan de KU Leuven doceerde hij zowel in Leuven als in Kortrijk het vak ‘Juridisch en Administratief Taalgebruik’ aan vele generaties rechtenstudenten. Zijn niet-aflatende inspanningen voor een correct taalgebruik vonden hun weg naar diverse commissies, publicaties en adviesraden, waaronder de Raad voor Taaladvies en de Zuidnederlandse Maatschappij voor Taal- en Letterkunde. Het spreekt voor zich dat vooral de twee disciplines taalkunde en volkskunde goed vertegenwoordigd zijn in de rijk gestoffeerde bibliotheek van professor Van Haver. Ook deze collectie werd geïntegreerd in de bibliotheek van FARO.
Fonds Frans Vromman
Hoewel geen bibliotheekcollectie in de strikte zin van het woord moet hier toch ook melding worden gemaakt van het archieffonds-Vromman. Frans Vromman (1923-2006) genoot een grote bekendheid als stoetenbouwer. Op zijn palmares staan naast talrijke andere stoeten en optochten onder meer de regie van de Praalstoet van de Gouden Boom in Brugge, de Garnaalstoet in Oostduinkerke en de Oogststoet in Veurne. Daarnaast was Frans Vromman, van opleiding kunsthistoricus en oudheidkundige, voorzitter van de West-Vlaamse Gidsenkring en medestichter van het Comité voor Initiatief van Brugge. Het archieffonds kan geconsulteerd worden na schriftelijke toestemming van FARO.
Collectie Lemaire
Rechtsgeschiedenis, rechterlijke volkskunde en hekserij zijn dan weer thema’s die sterk vertegenwoordigd zijn in de om en bij de 400 volumes tellende collectie-Lemaire. Deze collectie werd volledig geïntegreerd in de bibliotheek.
Collectie Behoud & Beheer
Tot de FARO-collectie behoort verder een collectie museumtechnische publicaties, in 2003 in bruikleen gegeven aan Culturele Biografie Vlaanderen vzw door de toenmalige afdeling Beeldende Kunst en Musea van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Deze collectie omvat diverse werken rond (hoofdzakelijk) museumkunde en behoud en beheer en werd volledig opgenomen in de bibliotheek van Culturele Biografie Vlaanderen, nu FARO.
De bibliotheek kan elke werkdag op afspraak bezocht worden tussen 8.30 en 16.00 uur.
Een afspraak maken kan eenvoudig via:
- bibliotheek@faro.be
- 02 213 10 60