Het Groot Onderhoud als duurzamer evenement

Weegschaal. Foto: moritz320 via Pixabay

Toegegeven: we kijken er bij FARO in de eerste plaats ongelooflijk naar uit om u volgende week dinsdag eindelijk nog eens persoonlijk op ons Groot Onderhoud in Mechelen te mogen begroeten. Daarom leggen we volop de laatste hand aan de voorbereidingen. Samen doen we er alles aan om er opnieuw een succesvolle, interessante maar vooral relevante editie van te maken. En vooral dat laatste spoort ons aan om even stil te staan bij de vraag naar hoe duurzaam ons eigen event eigenlijk is.

Eerste ijkpunt

‘De vraag stellen, is hem beantwoorden', hoort u wel eens zeggen. Maar op het vlak van duurzaamheid blijkt dat toch wel tegen te vallen. Niet alleen dekt de vlag een verscheiden lading waarbij men zowel ecologische, sociale als financiële duurzaamheid in rekening neemt. Maar het wordt vooral moeilijk als we praktische keuzes of specifieke maatregelen gaan wegen en vergelijken om een zo groot mogelijk duurzaamheidseffect te kunnen bereiken.

En dan blijken de ambities soms groter te zijn dan wat momenteel praktisch gezien mogelijk is. Ofwel zijn er contractuele verbindingen die men moet nakomen. Of de gewenste alternatieven zijn (nog) niet voorhanden. Of ook: de criteria die leveranciers hanteren zijn niet gelijk en daardoor moeilijk onderling te vergelijken.

Maar we blijven natuurlijk niet graag bij de pakken neerzitten en stellen daarom toch een overzicht samen van de concrete keuzes die we maakten bij de organisatie van dit Groot Onderhoud. De lessen die we hier dit jaar uit trekken, nemen we dan mee in de voorbereiding van de volgende editie.

Erfgoedsite als gastlocatie

We zijn dit jaar met het Groot Onderhoud te gast in Congres- en erfgoedcentrum Lamot. De oude bierbrouwerij – in het hart van Mechelen en aan de oevers van de Dijle – werd tussen 2000 en 2005 volledig vernieuwd. Het moderne congrescentrum, ondergebracht in een gebouw met erfgoedkarakter, biedt meteen het geschikte kader voor dit netwerkevent van de Vlaamse cultureel-erfgoedsector.

In de milieubeleidsverklaring van Lamot valt verder te lezen dat men zelf als duurzaamheidsleidraad heeft gekozen om de vereiste maatregelen voor het bekomen van een Green Key-label in de eigen werking op te nemen. Omdat het Groot Onderhoud dit jaar volledig is volzet, renderen het gebouw, de benodigde energie en allerlei voorzieningen daarrond maximaal.

Een bijkomende troef is nog de centrale ligging van Mechelen en de goede bereikbaarheid met trein of bus. Lamot ligt zo’n 15 minuten wandelen van het station van Mechelen. Het verkeersvrije Dijlepad leidt u makkelijk vanaf de Bruul tot vlakbij Lamot zelf.

Verder ligt Mechelen ook op het kruispunt van enkele belangrijke fietssnelwegen: de F1 Antwerpen-Brussel, de F8 Leuven-Mechelen en de F44 Gent-Mechelen. Het hart van de stad werd recent verkeersarm ingericht en bijna overal zijn er fietsstraten waar uw stalen ros letterlijk de auto achter zich laat.

De innerlijke mens

De lunch met broodjes en soep is volledig vegetarisch, waarbij een derde van de voorziene broodjes veganistisch is. Samen met de lokale cateraar nemen we de nodige maatregelen om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Blijft er desondanks nadien toch een overschot? Dan deden we al het nodige zodat een Mechelse organisatie dit verder nuttig zal herbestemmen.

Wie onverhoopt toch niet naar het Groot Onderhoud zou kunnen komen, roepen we graag nog eens op om ons daar zo snel mogelijk van te verwittigen. Zo kan uw plaats opnieuw toegewezen worden aan een geïnteresseerde collega op de wachtlijst. En beperken we dus samen ook het risico op voedsel- en drankverspilling.

Wie zelf een drinkfles van thuis meeneemt kan de hele dag lang zelf water bijvullen aan een van de vele waterverdelers die in het hele gebouw aanwezig zijn. Lamot biedt zelf ook nog recycleerbare drinkbekers aan, maar die zijn voor eenmalig gebruik bedoeld.

En verder

We beperken zelf ons papierverbruik door uitsluitend met een dagprogramma in onze ErfgoedApp te werken. Wie de app nog niet heeft, kan die downloaden via Play Store of App Store.

Zowel onze gastsprekers als de meeste FARO-medewerkers gebruiken het openbaar vervoer om volgende week naar Lamot te komen. En voor de occasionele overnachting die we boekten, is gekozen voor een naburig hotel.

We beseffen dat we met deze oefening natuurlijk nog maar aan het begin van een hele weg staan. Maar het thema duurzaamheid blijft ook na het Groot Onderhoud voor FARO een absolute prioriteit en is ook zo opgenomen in de huidige beleidsperiode.

Vandaar nog deze oproep: heeft u – nu of later – nog praktische tips en suggesties om de volgende edities van het Groot Onderhoud duurzamer te maken? Of om FARO als een nog duurzamere organisatie te laten werken? Dan horen wij dat – zoals steeds – heel graag van u!

Foto: moritz320 via Pixabay

Wouter Lammens