Steractiviteiten in Brussel

tt award (c) Koninklijk Conservatorium Brussel

Zondag vindt overal in Vlaanderen en Brussel de 19e editie van Erfgoeddag plaats. In dit blogbericht presenteren we u graag enkele parels van activiteiten uit onze hoofdstad.

Muziek, hoe maakt u dat?

Historische instrumenten (c) KCB

De afdeling Jazz bestaat 25 jaar, en dus wilde het Conservatorium iets doen rond jazz en improvisatie. Melissa Van der Veken, een talentvolle pianiste, illustreert tijdens Erfgoeddag hoe u een simpel A4-tje omtovert tot klinkende muziek. Tijdens de rondleidingen in de bibliotheek kunt u de boeiendste en mooiste methodes en traktaten zien. Het oudste stuk dateert uit de 15e eeuw, de jongste stukken uit de vroege 20e eeuw. De combinatie van dit materiële erfgoed met het immateriële aspect - het musiceren zelf - staat garant voor een boeiende ervaring. Lees hier meer.

De buik van Brussel

Buik van Brussel

Tien jaar geleden waren er op en rond de Vismet nog tien visgroothandels actief, nu nog slechts een. En ook de Katelijnemarkt is niet echt een markt meer, maar eerder een 'nieuwe Beenhouwerstraat'. De beroemde passage uit Brel's lied Bruxelles met zijn "pavés de la place Sainte-Catherine" en zijn "femmes en crinoline" zou vandaag heel anders klinken. Hoog tijd dus om de geschiedenis van de wijk en de ooit zo aanwezige vishandels voor het voetlicht te halen. Meer weten? Lees meer.

Ambachts M/V/X

Afbeelding activiviteit

Met deze lezing willen de Liberale Vrouwen een taboe doorbreken dat zo oud is als de ambachten zelf, namelijk dat vakwerk iets is voor mannen. Via het Liberaal Archief legden ze contact met Nena Vandeweerdt, gespecialiseerd in historisch onderzoek over dit thema. Meer lezen.

Sla munt uit uw bezoek

Weisskönig

Het museum van de Nationale Bank heeft een indrukwekkende verzameling munten waarvan er enkele meer dan 2.000 jaar oud zijn. De museummedewekers ondervinden iedere dag dat bezoekers, jong en oud, gefascineerd zijn door deze kleine voorwerpen uit edelmetaal. Want zijn het wel echte stukken? Wat staat er allemaal op afgebeeld? Waarom en uit welk metaal zijn ze gemaakt? En hoe werden ze door onze voorouders gebruikt? Benieuwd? Lees hier verder.

Foto's:

  • Foto 1 en 2: (c) Koninklijk Conservatorium Brussel
  • Foto 3: Vismarkt (c) Erfgoedcel Brussel
  • Foto 4: (c) Liberale Vrouwen
  • Foto 5: (c) Museum van de Nationale Bank
tine vandezande