Kruisbestuivingen tijdens Erfgoeddag

Koran. Foto: CC0 via Pixabay

De mooiste dingen in het leven bestaan uit kruisbestuivingen. Culturen en technieken raken elkaar aan en weten elkaar na een tijdje te versterken. Ook tijdens Erfgoeddag, op zondag 28 april, vinden er heel wat activiteiten plaats die de diversiteit van cultureel erfgoed in de armen sluiten.

Mensen uit de hele wereld dragen hoe dan ook een persoonlijke geschiedenis met zich mee. Maar ook gemeenschappen koesteren een bijzondere kennis, technieken en cultureel erfgoed. Erfgoeddag vormt een mooi moment om deze enorme rijkdom en diversiteit in de schijnwerpers te plaatsen. Kijkt u mee naar onze selectie?

Hoe maakt de Chaldeeuwse gemeenschap het? (Mechelen)

Chaldeeuws huwelijk - (c) Cani Nas

De Chaldeeërs zijn fier op hun naam, geschiedenis en godsdienst. Na de Marokkaanse gemeenschap zijn zij de grootste geïntegreerde bevolkingsgroep in Mechelen. Laat u onderdompelen in de huwelijkscultuur van Mesopotamië. Cani vertelt over de zoektocht naar een nieuw bestaan en toont haar familietradities met het haken van sjaals en het rollen van druivenbladeren. Komt u mee helpen en proeven? Verder lezen.

Schrijf uw lievelingsgedicht in sierlijke Arabische letters (Gent)

Koran. CC0 via Pixabay

Mooie woorden, zorgvuldig bedacht en gekozen. Gewikt en gewogen tot een prachtig ritmisch geheel. Maar poëzie is nog zoveel mooier als het ook prachtig geschreven is. Kom langs en leer uw lievelingsgedicht schrijven in sierlijke Arabische letters. Verder lezen.

Hoe maakt u ... batik? (Genk)

Hoe maakt u batik? (c) Léonce Vande Gucht

Kunstenares Léonce Vande Gucht maakte voor de kerk van Bret-Gelieren een wandtapijt met het kersttafereel in een schildering op zijde. Ze maakte daarvoor gebruik van de batiktechniek. Vandaag worden de diverse gebruikte technieken gedemonstreerd. U kunt een expo bezoeken met het werk van Léonce Vande Gucht en zelf aan de slag gaan met de batiktechniek! Verder lezen.

Artisanale markt - het beste uit Molenbeek (Molenbeek)

Markt in Molenbeek (c) Cultuurdienst Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Jans-Molenbeek is als deel van de grootstad Brussel geprezen met een mooie diversiteit aan mensen. Deze diversiteit toont zich ook in ambachten en cultureel erfgoed. Op deze artisanale markt met activiteiten voor jong en oud tonen we het beste van Molenbeek. Dit is een mooie kans om Molenbeek te (her)ontdekken en te proeven van diverse smaken. Verder lezen.

Oost west, ambachtelijk best (Brugge)

Backgammon. CC0 via Pixabay

Veel van onze Europese ambachtelijke grondstoffen en technieken werden eeuwen geleden uit het Midden-Oosten geïmporteerd. Luxueus brokaat en damast, glazen lenzen, artisanale zeep van de Sabounfamilie uit Aleppo, exquis houten inlegwerk of marqueterie, het gezelschapsspel Tawlet Zaher of backgammon … Ontdek hoe de historische interactie tussen oost en west het Brugs vakmanschap beïnvloedde! Verder lezen.

Verhalen van overal ter wereld (Antwerpen)

Logo Verhalenwerf vzw (c) verhalenwerf interculturele vzw

De Verhalenwerf interculturele vzw bouwt bruggen tussen mensen, gemeenschappen en culturen, met verhalen als bouwstenen. Vertellers met diverse achtergronden brengen wereldverhalen van de meestervertellers Sotigui Kouyaté, Yoshi Oida, Nasreddin Hodja, Jean-Claude Carrière en Wannes Van de Velde. Verder lezen.

Bierbrouwen in Vlaanderen, maar ook in Italië (Belsele)

Oogst van de hop. CC0 via Pixabay

Samen met bestuurslid Daniëlle Van Gael gaan we op zoek naar sporen van bierbrouwen in Vlaanderen en in Italië. Met een geïllustreerde beeldenbabbel en – indien gewenst – bij een glas van een brouwerij die zich op een boogscheut van De Oude Zwaan in Belsele bevindt. We spreken af in een authentiek dorpscafé dat nog bieren van lokale brouwers serveert. Verder lezen.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april met stip in uw agenda!

Foto's:

  • Topfoto en foto's bij de activiteiten 'Schrijf je lievelingsgedicht in sierlijke Arabische letters', 'Oost west, ambachtelijk best' en 'Bierbrouwen in Vlaanderen, maar ook in Italië': CC0 via Pixabay
  • Foto bij de activiteit 'Hoe maakt de Chaldeeuwse gemeenschap het: Chaldeeuws huwelijk - (c) Cani Nas
  • Foto bij de activiteit 'Hoe maakt u ... batik?': (c) Léonce Vande Gucht
  • Foto bij de activiteit 'Artisanale markt - het beste uit Molenbeek': (c) Cultuurdienst Sint-Jans-Molenbeek
  • Foto bij de activiteit 'Verhalen van overal ter wereld': (c) verhalenwerf interculturele vzw
tine vandezande