Inspiratiesessies trappen Erfgoeddag 2020 definitief op gang

Inspiratiesessies Erfgoeddag 2019 in Bokrijk (c) FARO

Dit najaar kunt u naar maar liefst achttien inspiratiesessies, verspreid over het hele land. Deze informele momenten vertellen u alles over het thema 'De Nacht' en zetten u op het juiste spoor bij het bedenken van uw Erfgoeddagactiviteiten.

De sessies zijn ingedeeld als praktijkgerichte workshops. U krijgt de kans om in kleine groepjes te werken en de aangeboden inhoud onmiddellijk te vertalen naar uw eigen organisatie. Tal van sprekers wijden u in in de vele aspecten van 'De Nacht'. Als toemaatje maakt u kennis met een aantal uiteenlopende organisaties. Schrijf u vandaag nog in.

De achttien sessies zijn opgebouwd rond drie subthema's: 'Wat als er geen beeld is?', 'Wat als er geen licht is?' en 'Van voorlezen tot vertellen'. Deze drie subthema's of 'sporen' bieden u originele insteken om uw Erfgoeddagactiviteit vorm te geven. Zo kunt u uw collectie of verhaal op een andere manier brengen en verrast u uw bezoekers.  Grijp deze twintigste editie van Erfgoeddag aan om eens stevig buiten de lijntjes te kleuren. Speciaal voor de gelegenheid kunt u bovendien een heel weekend lang activiteiten organiseren. 

De ene inspiratiesessie is de andere niet

Elke inspiratiesessie is anders opgebouwd. U hoort dus in elke sessie een ander, uniek verhaal. Klik op de sessie van uw keuze (zie verder) en ontdek meer. Voor sommige sessies is het programma reeds volledig en gekend, andere worden in de loop van de komende dagen en weken verder aangevuld. Hou dus de FARO-kalender in de gaten!

Wat als er geen licht is?

Het spel met licht en donker fascineert, zoveel is zeker. Ook zonder veel moeite en in alle eenvoud kunt u op Erfgoeddag heel wat boeiende zaken uitproberen met licht. Door te experimenteren met een ledlamp geeft u een kamer bijvoorbeeld een heel andere kleur. Of gebruik licht en verlichting om volop in te zetten op beleving en zoek een manier om specifieke stukken uit uw collectie – letterlijk – uit te lichten.

Van voorlezen tot vertellen

‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een ideale match. Verhalen voorlezen is iets magisch. Een nieuwe wereld opent zich voor jong en oud. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld worden in een bijzondere setting. Een verhaal voorbereiden is helemaal niet zo moeilijk. Iedereen Leest zet u tijdens deze sessie op weg. Na deze inspiratiesessie bent u helemaal vertrouwd met het voorlezen, samenlezen en vertellen van verhalen en gedichten. U leert mogelijke nieuw partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met een resem inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud.

Wat als er geen beeld is?

Wat rest er ons als het beeld wegvalt? Een hele wereld! Laat bezoekers op Erfgoeddag genieten van nieuwe ervaringen zoals voelen, proeven en ruiken. We zetten tijdens deze sessies in op zintuigen en hopen u hiermee te inspireren om zelf een activiteit te bedenken die het publiek en alle zintuigen triggert en mogelijk terug meevoert naar het verleden. Denk zelf maar aan de geuren die u terugbrengen naar uw kindertijd. Maar hoe gaat u hier nu zelf mee aan de slag? U bent van harte welkom op onze inspiratiesessies die inzetten op zintuigen.

Las u de inspiratiebrochure al?

De medewerkers van FARO schreven samen aan de inspiratiebrochure en gaven zo kleur en betekenis aan het thema 'De Nacht'. Het resultaat ontdekt u in de brochure samen met praktische insteken. Wilt u graag een brochure ontvangen? Geef een seintje via info@erfgoeddag.be of raadpleeg de brochure digitaal.

Foto: Inspiratiesessies Erfgoeddag 2019 in Bokrijk (c) FARO

tine vandezande