Inspiratiesessies Erfgoeddag zetten in op alle zintuigen

Inspiratiesessie Erfgoeddag in het Letterenhuis, Antwerpen, 3 oktober 2019 (c) FARO

Erfgoed ervaren zonder te kijken? Dat kan, door in te zetten op alle zintuigen. Want hebt u er al eens bij stilgestaan hoe erfgoed klinkt, voelt, proeft en ruikt? In aanloop naar Erfgoeddag 2020 zetten zes heel diverse inspiratiesessies in op zintuigen. Centraal staat de vraag ‘Wat als er geen beeld is?’. De zes sessies vinden plaats op zes heel verschillende plaatsen, telkens met een eigen invalshoek.

In het Belgian Chocolate Village in Koekelberg laat Mooss vzw u zien hoe u uw bezoekers tijdens Erfgoeddag kunt laten proeven van nieuwe ervaringen. Het begrip 'zintuigen' wordt daarbij bijzonder ruim geïnterpreteerd. 

Audio, audio, audio

Dankzij het Geluidshuis ontdekt u de kracht van audio in Kazerne Dossin in Mechelen en in Dommelhof in Pelt. Audio zet immers de verbeelding van de luisteraar aan het werk. Het Geluidshuis moedigt u aan om die creativiteit en verbeelding aan te wakkeren. Door een object of een historisch artefact een stem te geven bijvoorbeeld, of door geluid tot leven te laten komen. U ontdekt zelf hoe makkelijk het is om audio in te zetten in een culturele context. Tijdens de inspiratiesessie gaat u bovendien ook zelf aan de slag met een concrete opdracht. De bedoeling is niet om met een afgewerkt audioproduct naar huis te keren maar wel om massa's inzichten, ideeën en inspiratie op te doen.

Geuren, een wondere wereld

Bent u meer het type dat associaties weet te bedenken bij bepaalde geuren? Wees dan van harte welkom tijdens de inspiratiesessie in Het Kasteel van Gaasbeek in Lennik waar geurenspecialist Sofie Albrechts u meeneemt naar de wondere wereld der geuren. Bij bepaalde geuren worden we immers allemaal teruggekatapulteerd naar onze kindertijd. In een mum van tijd wanen we ons terug bij oma of herbeleven we ons eerste ritje op de draaimolen. Wat als u uw Erfgoeddagpubliek dezelfde bijzondere ervaring zou kunnen geven? 

‘Wat als er geen beeld is?’ in het Gruuthusemuseum

Vandaag, dinsdag 8 oktober, wijdt Blindenzorg licht en liefde de deelnemers van de inspiratiesessie bij het Gruuthusemuseum in tot het universum van slechtziende en blinde mensen. Hoe ervaren zij een museum? Hoe zien zij een schilderij en hoe kunnen ze het voelen? Probeer tijdens Erfgoeddag eens een activiteit te organiseren voor deze doelgroep. Blindenzorg licht en liefde toont welke vormen van blindheid er zijn en met welke mogelijkheden en valkuilen u moet rekening houden. Kunt u er vandaag niet bij zijn? Geen probleem, want ook in het STEM in Sint-Niklaas wordt deze sessie georganiseerd. 

Zin om een sessie bij te wonen?

Schrijf dan vandaag nog in. Een volledig overzicht van alle komende sessies vindt u hier.

Foto: Inspiratiesessie Erfgoeddag in het Letterenhuis, Antwerpen, 3 oktober 2019 (c) FARO

tine vandezande