Hebt u ook een bijzonder voorleesritueel?

Voorlezen. Foto: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest

Het is weer Voorleesweek. Nog tot 24 november zet Iedereen Leest vzw met verschillende initiatieven het belang en het plezier van voorlezen voor jong én oud in de kijker. Zo leest Dimitri Leue voor in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement en leest koningin Mathilde voor aan een groepje brussen (broer of zus van een persoon met een bepaalde ondersteuningsnood).

Elke dag minstens vijftien minuten voorlezen heeft een positieve impact op de taalontwikkeling, de woordenschat en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, zo blijkt uit onderzoek. Bedoeling van deze grootscheepse voorleescampagne is dan ook om van voorlezen een vaste gewoonte te maken in gezinnen, kinderdagverblijven, scholen, bibs, woonzorgcentra en vele andere. Wist u trouwens dat u voorlezen ook perfect kunt inzetten tijdens Erfgoeddag 2020?

Voorlezen, vertellen en Erfgoeddag: een ideale match!

Tijdens de inspiratiesessies van Erfgoeddag was er al bijzondere aandacht voor voorlezen en vertellen. En dat is natuurlijk niet toevallig. Erfgoed staat synoniem voor verhalen. Elk object en elke collectie vormt een rijke bron aan verhalen. De archiefstukken, kunstvoorwerpen, brieven, documenten en dagelijkse gebruiksvoorwerpen dragen allemaal een uniek verhaal in zich. Benut dat bijzondere verhalenreservoir en ga ermee aan de slag tijdens Erfgoeddag.

Diverse erfgoedlocaties vormen uiteraard ook een gedroomd decor voor een voorleessessie. Bij nacht en onder de sterrenhemel ontstaat er een bijzondere sfeer waarin verhalen nog beter tot hun recht komen. 

Jong en oud, van 0 tot 99 jaar of zelfs nog ouder ... iedereen luistert graag naar verhalen. En voor elke leeftijd en voor elke doelgroep vallen er tal van mogelijkheden en verhalen te bedenken. Voorlezen heeft bovendien ook heel veel voordelen en draagt veel welzijns- en andere effecten in zich. Voorlezen geeft rust, ontspanning en heling, het zet de verbeelding aan het werk en geeft een groot gevoel van verbondenheid. 

Voorlezen tijdens Erfgoeddag

Grijp dus die kans en maak in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 de verbinding tussen voorlezen, verhalen en erfgoed. Want wat is er gezelliger dan je onder te dompelen in de sterke emoties van een ijzersterk (erfgoed)verhaal, verteld tegen de achtergrond van de inzettende duisternis?


Foto: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest

tine vandezande