Kom jij de AAT-redactie versterken?
De Art & Architecture Thesaurus groeit voortdurend aan. De Vlaams-Nederlandse redactieraad zoekt nieuwe leden om termvoorstellen en -wijzigingen sneller te verwerken.
Waarover gaat het?
De Art & Architecture Thesaurus® − kortweg AAT − is een meertalige, polyhiërarchische terminologiebron die wordt gebruikt om erfgoed in verschillende facetten te beschrijven (m.n. objecttypes, materialen, technieken, stijlen en culturen, actoren …). De kans is groot dat jij hem ook gebruikt in je collectiebeheersysteem of om bronnen digitaal te beschrijven. Wist je dat de AAT de meest geoogste bron is in het Termennetwerk?
Hoewel de AAT al een rijke bron is, groeit die nog dagelijks aan. Automatisch gaat dat niet, ondanks technologische evoluties zoals AI. De AAT is en blijft voorlopig mensenwerk: werkgroepen of erfgoedorganisaties dragen nieuwe concepten, termen en correcties aan. Die worden vervolgens gecontroleerd door een redactie en (al dan niet) gepubliceerd door het Getty Vocabulary Program.
Een langlopende samenwerking
Zo zet ook de Vlaams-Nederlandse AAT-redactie zich al 30 jaar in om de AAT te versterken met Nederlandstalige termen, via een samenwerkingsovereenkomst met het Getty. Dat gebeurt op twee manieren: door nieuwe voorstellen uit de sector te toetsen aan de kwaliteitscriteria van Getty en door Engelse concepten in bulk te laten vertalen naar het Nederlands. En met succes, want het Nederlands is de derde grootste taalgroep in de AAT, na het Engels en het Chinees.
Word lid van de AAT-redactie
De redactieraad is samengesteld uit vrijwillige leden uit de erfgoedsector. Bij deze doen we een warme oproep om de redactieraad te komen versterken, zodat we het redactieproces voor nieuwe termvoorstellen en -wijzigingen kunnen versnellen.
Wat houdt dat in, redactielid zijn?
- We komen een vijftal keer per jaar samen, zowel fysiek als digitaal. De fysieke vergaderingen vinden meestal plaats in Antwerpen.
- Minstens twee redactieleden toetsen elk voorstel op voorhand aan de kwaliteitscriteria. Dat wil zeggen dat je als redactielid zo’n tien termen per keer, of vijftig per jaar, voor de kiezen krijgt als huiswerk.
- Je hebt daarvoor geen specifieke inhoudelijke kennis nodig. We controleren vooral of de termen al voorkomen in de AAT, of de definitie voldoende helder is, of de positie in de hiërarchie logisch is en of er een bronvermelding is.
- Je bent soms de aanspreekpersoon voor een thematische werkgroep die nieuwe concepten uitwerkt.
- Je vervoegt collega’s van Universiteit Antwerpen (Anet), DIVA, Collectie Vlaamse Gemeenschap, KU Leuven Kunstpatrimonium, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, RKD, FOMU en FARO.
- Momenteel zitten er termen in de pijplijn over fotografie, broodbakkerij, academisch erfgoed en muziekinstrumenten. Je leert dus gegarandeerd wat bij!
Iets voor jou? Neem dan contact op met Tine Hermans, de huidige voorzitter, voor een inleidend gesprek.
Foto: Marvin Meyer via Unsplash