SPECTRUM-studiereis naar Engeland 28 tot 31 oktober 2007

Deze studiereis naar Manchester en Liverpool werd georganiseerd door SIMIN (Sectie Informatieverzorging Musea in Nederland SIMIN van de Nederlandse Museumvereniging). Een aantal Vlaamse en Nederlandse pilootmusea en enkele leden van de werkgroep en redactieraad van SPECTRUM namen deel aan het intensieve en interessante reisprogramma.

De eerste dag - een trainingsdag - vond plaats in het Museum of Science and Industry in Manchester en vormde een diepere kennismaking met SPECTRUM en een aanzet tot de implementatie in het museum. De studiedag werd georganiseerd door Nick Poole, ceo MDA en Heather Lomas, een door MDA gelicentieerde SPECTRUM-teacher. Download hier de presentatie van Nick Poole en Heather Lomas. ’s Avonds vergaderde de SPECTRUM-werkgroep met Nick Poole over de verdere evolutie van het project.

De volgende dagen werd de studiegroep opgevangen in de Manchester Art Gallery en het Manchester Museum met een uiteenzetting over hoe het museum in de dagelijkse werking SPECTRUM integreert. Tot slot bracht een gedetailleerd bezoek aan de depotruimten meer helderheid over de werking van hun organisatie.
De avonden werden, samen met de aanwezige deelnemers van de redactieraad, nuttig besteed aan redactiewerk. De procedure 'Inventaris, Conditiecontrole en –onderzoek' werd onder de loep genomen.

De laatste dag van de studiereis bracht de groep door bij de National Museums Liverpool. In the National Conservation Center bracht Anne Fahy, Senior Registrar, een zeer heldere getuigenis over het gebruik van SPECTRUM in de musea van Liverpool. Zij had duidelijk oog voor zowel de positieve als de negatieve aspecten en beklemtoonde een realistische aanpak. Download hier de presentatie van Anne Fahy.

Opmerkelijk is de vaststelling dat elke museummedewerker, van laag tot hoog - ook de directie - , doordrongen is van SPECTRUM zodat het een natuurlijke reflex geworden is om dit instrument te raadplegen. Het handboek is aanwezig op elk bureau van elke medewerker. De praktische bruikbaarheid van het lijvige SPECTRUM geeft het beste resultaat als het, waar nodig, wordt omgezet in een procedurehandboek, aangepast aan de concrete situatie in het museum met aanduiding van effectieve diensten en de betreffende medewerkers. Download hier het verslag (met foto’s)van de studiereis in Engeland, zie verslag op de website van SIMIN.

Een volledig verslag van de studiereis kan u vinden op de website van de Nederlandse Museumvereniging

spectrum
spectrum
Werkbezoek / studiereis