Video maakt kinderen en jongeren warm voor erfgoed
De magie van stop-motion
Kinderen uit drie basisscholen in de Antwerpse wijk Stuivenberg kregen onlangs de kans om hun buurt te ontdekken via een creatieve en interactieve werkvorm. Ze maakten stop-motionfilmpjes en verkenden zo niet alleen hun directe omgeving maar ontdekten ook nieuwe talenten bij zichzelf. Het project was een initiatief van ErfgoedLab Antwerpen en Geheugen van Stuivenberg.
Het project stimuleerde meer dan alleen de creativiteit. Het werkte verbindend, doordat de leerlingen als één team aan één onderwerp werkten en samen het verhaal vertelden. Ze brainstormden, gaven hun fantasie de vrije loop en bedachten vragen zoals: 'Wat zou je La Esterella willen vragen als je met haar uit eten kon gaan?'. Het resultaat is niet alleen een reeks prachtige filmpjes, maar ook een leerproces waarbij de kinderen nieuwe vaardigheden ontwikkelden en hun eigen omgeving op een andere manier gingen bekijken.
Dit project onderstreept hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken bij erfgoed. Door een persoonlijke link te leggen tussen de buurt en de verhalen uit het verleden, werden historische figuren voor hen herkenbaar en betekenisvol. Maar het proces zelf was misschien nog wel waardevoller dan het eindresultaat: samenwerken, luisteren naar elkaar en creatieve oplossingen bedenken waren belangrijke vaardigheden die de leerlingen tijdens dit project ontwikkelden.
Jongeren en video: een krachtig middel om erfgoed te verkennen
Foto's en video's: © ErfgoedLab Antwerpen, J.E.F, Kamiel De Bruyne en Luna Nys