'Thuiskomen' brengt nieuwkomers samen rond lokaal erfgoed
Afgelopen november organiseerde Erfgoed Viersprong, de erfgoedcel voor de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem, de workshopreeks 'Thuiskomen’. Inburgeraars kregen er de kans om deel te nemen aan een sociale activiteit en nieuwe mensen te leren kennen. Tegelijkertijd oefenden ze hun Nederlands.
Plaats van afspraak was gedurende vier dagen de bibliotheek van Melle. Elke workshop werd gekleurd door een ander thema, telkens verbonden aan het lokale culturele erfgoed.
Deze tekst werd geschreven door Ans Van de Cotte, coördinator Erfgoedcel Viersprong.
Duiven ‘melken’
Een van de workshops draaide volledig rond de duivensport. En omdat duiven, ook als ze duizenden kilometers ver van huis zijn, intuïtief weten waar ze thuishoren, gebruikten we de duif als metafoor voor ‘thuiskomen’.
Rond de tafel zaten mensen uit Eritrea, Burundi, Albanië, Palestina en België. En wat bleek? In elk van die landen wordt aan duivensport gedaan, maar alleen in Vlaanderen staat de sport bekend als ‘duiven melken’. Dat zorgde in het begin van de workshop voor grappige misverstanden.
We startten de workshop met materiaal uit het museum van Melle (Erfgoedpunt) dat gelinkt is aan de duivensport. Zo kon iedereen o.a. een constateur bekijken en bedienen. Daarna toonden we beeldmateriaal over duiven en vertelden we het verhaal van de duivensport. Een lokale duivenmelker bracht een koppel duiven met jong mee en vertelde honderduit over zijn passie.
Taal was geen probleem tijdens deze workshop, want er was genoeg te zien. Al snel kwamen de verhalen, onder meer van een 22-jarige jongen uit Eritrea die in zijn thuisland zelf duiven hield. Hij was maar wat blij om te kunnen tonen wat hij over duiven wist en hoe hij met de dieren omging. Het was mooi om hem te zien openbloeien.
Aan het einde van de workshop vroegen we de deelnemers een boodschap te schrijven op de achterkant van een kartonnen duif. Zo konden ze fictief een boodschap naar huis sturen met een reisduif. De duiven maakten samen met de resultaten van de andere workshops (postkaarten, objecten, verhalen …) deel uit van een minitentoonstelling in het Museum Dr. Guislain.
Hoe organiseer je zelf een dergelijke workshop? Enkele tips
Een gevleugelde liefhebberij
Nog meer erfgoed van de duivensport vind je in Een bevlogen passie: duivensport in de Kempen. Dat boek verscheen n.a.v. de tentoonstelling Tijd Vliegt! over duivensport in de Kempen en werd uitgegeven door Erfgoedcel Kempens Karakter. Na een algemene inleiding over duivensport, een overzicht van de geschiedenis van de duif als bijvoorbeeld statussymbool of heldhaftige oorlogsheld, komen ook de Kempense duivenmaatschappijen en de succesvolle duivenmelkers aan bod. Bovendien vertellen enkele getuigen het lokale verhaal per gemeente.
Beide boeken kan je lezen en lenen via de FARO-bibliotheek: meer informatie over de bibliotheek en hoe je ze kan raadplegen, vind je via de bibliotheekpagina's elders op deze website.
Foto's: © Balder Deschildre en Erfgoedcel Viersprong