Jongeren betrekken bij erfgoedactiviteiten

Bamm! © Michiel Devijver

Jongeren zijn de toekomst van erfgoedorganisaties – als bezoekers, vrijwilligers of zelfs als medewerkers. Maar hoe bereikt u hen? In een dynamische samenleving waarin ook jongeren een cruciale stem verdienen, biedt Bamm! praktische inzichten.

Deze tips zijn ontwikkeld door Sofie Bonné, Paulien Herck en Anton Van Dijck van Bamm!, een organisatie die ijvert voor het recht van kinderen en jongeren op cultuurparticipatie. Bamm! zorgt voor cultuurinjecties op diverse plekken, van musea tot erfgoedlocaties. 

Meer lezen over hoe u jongeren kunt betrekken bij erfgoedactiviteiten? Bekijk dan het volledige document.

Waarom jongeren?

Jongeren zorgen voor een fris perspectief. Hun unieke kijk op kunst en erfgoed voegt meerstemmigheid toe, wat essentieel is in onze diverse maatschappij. Door samen te werken trekt u niet alleen een breder publiek aan, maar maakt u uw organisatie ook toekomstbestendiger. Het draait om wederkerigheid: zij leren van u, maar u leert ook van hen.

Zes bouwstenen voor succes

Foto: © Bamm!
  1. Verhalen: focus op prikkelende verhalen die aansluiten bij de leefwereld van jongeren. 
  2. Verborgen parels: introduceer jongeren aan hidden gems, unieke erfgoedlocaties die ze kunnen ontdekken en delen. 
  3. Spelfactor: combineer erfgoed met spelelementen, zoals een silent disco of moordspel in een historische setting.
  4. Deelbaarheid: zorg dat ervaringen gemakkelijk gedeeld kunnen worden, zowel online als met hun vrienden.
  5. Authenticiteit: wees uzelf en communiceer eerlijk. Jongeren doorzien het snel als iets niet authentiek is.
  6. Participatie: werk samen met jongeren, van idee tot uitvoering. 

Participatie: van idee tot uitvoering

Jongeren met succes engageren vereist meer dan alleen interactie. Door hun daadwerkelijk een stem te geven, zorgt u voor een diepere betrokkenheid. Dat kan variëren van advies tot co-creatie, afhankelijk van wat het beste bij uw organisatie past.

Start met het stellen van duidelijke doelen en zorg voor een intern draagvlak. Vermijd vluchtige samenwerkingen en richt u op de lange termijn. Zoek actief naar jongeren en selecteer hen op basis van hun interesses en vaardigheden.

Werk ergens naartoe

Begin niet zomaar in wilde weg, maar stel een duidelijk einddoel zoals een tentoonstelling of evenement. Na afloop is evaluatie cruciaal: wat ging goed, wat kan beter? En omgekeerd, laat jongeren ook uw organisatie evalueren om de samenwerking naar een hoger niveau te tillen.

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Cover faro, septembernummer 2024

Hoe kijken jongeren naar erfgoed? En hoe kan hun betrokkenheid verhoogd worden? Heel wat erfgoedorganisaties vragen het zich af en experimenteren volop om jongeren meer te betrekken. 

In een uitgebreid dossier kijkt het herfstnummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed onder meer naar de jongerenwerkingen verbonden aan musea en andere erfgoedorganisaties.

Maar ook FARO ging het experiment aan en gaf jongeren de kans om mee te schrijven aan dit tijdschriftnummer. Het resultaat: een veelzijdig en rijk dossier van dertien artikels over, door en voor jongeren, goed voor zo’n 53 pagina’s.

Lees het dossier online.


Foto's: © Bamm! en Michiel Devijver

Seppe Van Pottelbergh
erfgoeddag
Evenement