Erfgoedweken: Plekken voor Pret

Tijdens de Erfgoedweken 2025 toverde het Design Museum Brussels de publieke ruimte om tot één grote speeltuin. Met de workshop Plekken voor Pret trok museummedewerker Vesara Molla als Erfgoedklasbak op pad naar scholen. Samen met de leerlingen ontdekte ze hoe je creatieve en inclusieve speelplekken ontwerpt in de publieke ruimte.
Onder begeleiding van Vesara doken de leerlingen in de wereld van speelplekken wereldwijd – van subtiele verhogingen in de grond waar je vanaf kan rollen tot indrukwekkende structuren met glijbanen en trappen. Gewapend met papier, stiften, modelleerklei en metaaldraad gingen de leerlingen vervolgens zelf aan de slag en maakten hun eigen maquettes, geïnspireerd door deze internationale voorbeelden.
Tijdens de workshop werden verschillende vragen onderzocht:
- Wat maakt een speelplek toegankelijk en inclusief?
- Voor wie ontwerpen we?
- Hoe integreer je speelse structuren in de publieke ruimte?
Vesara’s kijk op de workshop
“Ik werk in het Design Museum van Brussel, en in samenwerking met Erfgoeddag zetten we deze workshop over publieke ruimte en speeltuinen op voor alle soorten doelgroepen.
We startten met een introductie over wat design precies inhoudt en welke soorten speeltuinen er zijn. Daarna gingen we aan de slag. De leerlingen begonnen met schetsen en 3D-tekeningen, waarbij ik hen vroeg om een grondplan en een voorstel te maken voor een speeltuin of een toevoeging aan de publieke ruimte, zoals een bank, een trap of zelfs een glijbaan. Vervolgens vertaalden ze hun ontwerpen naar fysieke modellen met klei en metaaldraad. Zo zijn er prachtige maquettes ontstaan die laten zien hoe divers en creatief design kan zijn.”
Bekijk het fotoverslag van Doordries
De Erfgoedweken, de eerste twee weken na de paasvakantie, zijn ontstaan vanuit een eenvoudige vraag: hoe brengen we erfgoed dichter bij leerlingen? Het antwoord: wij, erfgoedwerkers, gaan naar hen toe. Als Erfgoedklasbak, met vipactiviteiten op maat, en met lesmateriaal op Erfgoedwijs.be.
Drie verschillende formules, maar altijd met hetzelfde doel: jongeren warm maken voor erfgoed en hen laten proeven van het vele erfgoed dat Vlaanderen en Brussel te bieden heeft. Twee weken lang zetten we ons daar extra hard voor in.
De afgelopen weken brachten we hierover verslag uit. Lees ook de andere blogs over de Erfgoedweken:
- Erfgoed op wieltjes in Roeselare: over wielerheld Jempi Monseré. Door Dries Mombert van KOERS. Museum van de wielersport
- Aan de slag met culinair erfgoed: KADOC-medewerker Anna De Ryck liet leerlingen proeven van het immaterieel erfgoed van de pannenkoek
- Spel vs. realiteit: over This is not a game, een bordspel dat leerlingen doet reflecteren over de betekenis van vluchten. Een Erfgoedklasbak-sessie van FARO-collega's.
- Hoe doorbreek je blokkades? Een workshop gegeven door Hazel Waeterschoot van het Letterenhuis, over hoe auteurs omgaan met het fameuze writer's block en andere obstakels.
Foto's: © Doordries