Zet je burgerwetenschapsproject in de kijker

Beeld Citizen Science Fair, via Scivil

Afgelopen vrijdag viel de nieuwsbrief van Scivil, het kenniscentrum voor citizen science in Vlaanderen, in onze mailbox. En daarin spotten we weer heel wat leuke initiatieven die ook voor erfgoedwerkers interessant kunnen zijn. 

Op de hoogte blijven van alle Scivil-nieuws? Schrijf je dan zeker in op de Scivil-nieuwsbrief.

Meld je aan voor de Citizen Science Fair

  • Werk je aan een burgerwetenschapsproject en wil je een breed publiek en beleidsmakers laten kennismaken met jouw initiatief? Doe dan mee aan de Citizen Science Fair op 18 juni in het Brusselse Leopoldpark. Zeker projecten die iets interactief kunnen aanbieden op de dag zelf, verdienen een plaatsje.
  • Het event, dat georganiseerd wordt door Scivil, ECS en de European Citizen Science Association ECSA verenigt geïnteresseerde burgers, wetenschappers en beleidsmakers. Een unieke kans om jouw project bekend te maken en de interesse voor erfgoed aan te wakkeren. 
  • Inschrijven kan nog tot 21 maart, dus wees snel!

Doe mee aan de Citizen Science Maand

  • ECSA organiseert in april 2025 voor de eerste keer een Citizen Science Maand. Ook hier worden burgerwetenschapsprojecten in de kijker gezet via hun socialemediakanalen en een speciale editie van hun nieuwsbrief.
  • Nog tot eind maart kan je jouw project indienen via het formulier.

Dien je voorstel in voor de funding call

  • Denk je aan een project waarin kunst, wetenschap en participatieve praktijken samenkomen? En dat daarnaast bijdraagt aan oceaangeletterdheid, bewustwording rond wateruitdagingen of de mobilisatie voor waterbescherming? Dan is de PartArt4OW Cascade Funding Call misschien iets voor jou. Zij zijn namelijk op zoek naar samenwerkingen tussen de creatieve en culturele sector.
  • Nog tot 3 april kan je je voorstel indienen via deze link.

Inspiratie halen?

  • De afgelopen maanden werden heel wat succesvolle burgerwetenschapsprojecten uit de erfgoedsector afgerond. Zo vond in november 2024 de slotdag plaats van het MamaMito-project. Histories blikt terug.
  • En ook S.O.S. Antwerpen kan zijn onderzoeksdatabank nu lanceren. 10.952 scans uit het doodsoorzakenregister werden ingevoerd door 761 vrijwilligers. Op dinsdag 22 april is er een feestelijke bijeenkomst in het Antwerpse Felixarchief om het onderzoek toe te lichten. Schrijf je hier in.

Beeld: Citizen Science Fair, via Scivil

saidja steenhuyzen
burgerwetenschap
Evenement
Online evenement
Studiedag