Wikipedia-schrijfsessies voor Internationale Vrouwendag: markeer je agenda
Op 10 maart 2025, twee dagen na Internationale Vrouwendag, organiseren Wikimedia België, meemoo, Guido Gezellearchief en FARO een reeks Wikipedia-schrijfsessies. Ze breien daarmee een vervolg aan een eerste succesvolle reeks sessies, georganiseerd in 2024. Die was goed voor:
- 15 deelnemende Vlaamse erfgoedorganisaties,
- 57 vrijwilligers,
- 4 locaties,
- 37 nieuwe Wikipedia-pagina’s,
- 29 aangepaste artikels.
Ondanks die inspanningen blijven vrouwen en het erfgoed van/over vrouwen ondervertegenwoordigd op Wikipedia. Daarom doen we de schrijfsessies dit jaar nog eens over, en wel op maandag 10 maart 2025.
Ook jij kan deelnemen
Plaats je mee de vrouwen in je collectie in het daglicht door ze te vereeuwigen op Wikipedia? Kan jouw erfgoedorganisatie een locatie voorzien voor een schrijfsessie? Of schrijf je als geïnteresseerde graag mee aan een artikel? Alles kan. Geef je interesse door via e-mail aan saidja.steenhuyzen@faro.be en we nemen contact met je op.
Praktische info
De vier locaties uit 2024 blijven behouden. KADOC (Leuven), meemoo (Gent), Openbare Bibliotheek Brugge (Brugge) en Museum Plantin-Moretus (Antwerpen) stellen hun gebouwen open voor een schrijfsessie. Ondertussen gaven nog meer erfgoedorganisaties aan geïnteresseerd te zijn.
Vrijwilligers van Wikimedia België leiden de sessie in. Ze geven je handige tips om je artikel online te plaatsen en blijven ter plaatse voor verdere uitleg.
Nood aan een leidraad vooraf? Het eerdere project Wiki Women Design zette enkele tips & tricks voor je op een rij. Of raadpleeg Erfgoed ontsluiten via Wikipedia, een handleiding van Erfgoedcel ZENDER.
Internationale Vrouwendag: ‘Actie versnellen’
De schrijfsessies worden georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag, die we jaarlijks op 8 maart vieren. Dit jaar staat het thema Accelerate action, oftewel ‘Actie versnellen’, centraal. Want hoewel er vooruitgang wordt geboekt, kan er zeker nog een tandje worden bijgestoken en blijven verschillende landen achterop hinken.
Het thema roept op om van gendergelijkheid een urgent agendapunt te maken, inclusie te bevorderen en echte structurele verandering teweeg te brengen.