Schrijven voor meer inclusie

‘Accelerate action’ (‘Actie versnellen’) is het door de Verenigde Naties gekozen thema van de Internationale Vrouwendag 2025, op 8 maart. Ook de cultureel-erfgoedsector geeft de Internationale Vrouwendag mee vorm. Op verschillende erfgoedlocaties in Vlaanderen worden tijdens Wikipedia-schrijfsessies historisch belangrijke en artistieke vrouwen uit de vergetelheid gehaald. Vrouwen en het erfgoed van en over vrouwen blijven immers ondervertegenwoordigd op Wikipedia.
De schrijfsessies gaan over erfgoed van en met vrouwen in de hoofdrol. Scherp dus je pen, en haal mee hun ervaringen, verdiensten en verwezenlijkingen voor het voetlicht. Een mooie manier ook om kracht te putten uit hun werk en actief mee te werken aan een inclusieve toekomst, in alle delen van de samenleving.
De Wikipedia-schrijfsessies vinden plaats op 10 en 11 maart, op deze locaties:
- KADOC-KU Leuven (Leuven)
- meemoo (Gent)
- Industriemuseum (Gent)
- Openbare Bibliotheek Brugge (Brugge)
- Stadsarchief (Sint-Niklaas)
- Museum Plantin-Moretus (Antwerpen)
Een overzicht van alle sessies, met een beschrijving van wat je kan verwachten, vind je in de FARO-kalender. Je vindt er ook de inschrijflinks van elke sessie.
Deelnemen is gratis. Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben, al is enige schrijfervaring meegenomen. Vrijwilligers van Wikimedia België leiden elke schrijfsessie in met handige publicatie- en schrijftips. Het eerdere project Wiki Women Design zette enkele tips & tricks voor kandidaat-deelnemers op een rij. Of duik in de brochure Erfgoed ontsluiten via Wikipedia, een handleiding van Erfgoedcel ZENDER.
Wikipedia?
Amper 23,4% van alle Wikipedia-artikelen gaat over vrouwen, aldus The Gender equity dashboard, dat jaarlijks de Engelstalige Wikipedia analyseert. De verklaring daarvoor zit deels bij de auteurs, want het zijn voornamelijk mannen die voor Wikipedia schrijven. Desalniettemin stijgt het aantal vrouwelijke auteurs zachtjes, tot een bescheiden 17% vandaag.
Die vaststelling was in 2024 het uitgangspunt voor de eerste editie van deze schrijfsessies over vrouwen en hun erfgoed. Ook in Vlaanderen is er groeimarge. Vorig jaar schreven naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag een 100-tal vrijwilligers 37 nieuwe Wikipedia-pagina’s. Daarbovenop pasten ze 29 artikels aan. Zoals over Maria Faydherbe, Marie-Louise Lemaire en Margaritte Putsage, drie kunstenaressen. De lijst is lang. Dit jaar hebben al twintig erfgoedorganisaties zich gemeld.
Internationale Vrouwendag?