Zondag 15 november 2015: vierde Kunstendag voor Kinderen

(c) Sven Van Baarle

Op zondag 15 november is het voor de vierde keer Kunstendag voor Kinderen. Het evenement groeit nog steeds. Deze keer biedt een 200-tal musea, kunstenorganisaties, cultuurcentra en bibliotheken in Vlaanderen en in Brussel vele voorstellingen, rondleidingen, workshops enz. aan. Sommige activiteiten zijn gratis, voor andere activiteiten geldt een voordeeltarief.

Het programma staat op www.kunstendagvoorkinderen.be. Zoeken kan er op wie, wat, waar en op leeftijdscategorie. Wie een activiteit aanklikt, krijgt meteen enkele suggesties in de onmiddellijke omgeving.

De afdeling Kunsten van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media coördineert het evenement en zorgt voor de promotie. Er komt een affichecampagne, er werden folders (oplage: 616.000)  verspreid in alle Nederlandstalige kleuter- en basisscholen in Vlaanderen en in Brussel en er wordt een spotje uitgezonden op Eén en op Radio 2 in de week voor het event. Ook UiTmetVlieg.be doet mee, onder meer met extra communicatie op maat van kansengroepen. De deelnemende organisaties vestigen de aandacht op hun activiteiten met de affiches die de afdeling Kunsten hen aanbiedt en met eigen promomateriaal.

Met dit gebeuren wil de afdeling Kunsten de participatie bevorderen aan het (gesubsidieerde) kunstenaanbod. Ervaring leert dat jonge kinderen zeer ontvankelijk zijn voor kunst. Zij zijn daarenboven het publiek van morgen.

Enkele blikvangers uit het programma:

  • duik in de wereld van kunstenaar Jan Fabre in Troubleyn/Laboratorium in Antwerpen
  • ontdek de werken van Lili Dujourie in het S.M.A.K.in Gent
  • woon een voorstelling bij van ‘Peter en de wolf’ in een uitvoering van Oxalys & Stefaan Degand in CC Ieper
  • luister naar Kaat Vrancken die voorleest uit haar boek ‘De neus van Arthur’ in het Literair Museum in Hasselt
  • ga in CC Asse naar de beeldende theatervoorstelling ‘Octavio’s Electro’ van Tal en Thee
  • maak kennis met de danstaal en het universum van Ultima Vez en Peeping Tom in hun repetitieruimte in Sint-Jans-Molenbeek


Alle info vindt u op www.kunstendagvoorkinderen.be

Roel Daenen