Wiki Loves Art BE 2016 van start

Wiki Loves Art

Een echte primeur in ons land: de allereerste editie van Wiki Loves Art. Tijdens de zomervakantie ontvangen musea en archieven in het hele land (amateur-)fotografen en erfgoedliefhebbers. En dat zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Hun opdracht? Foto’s maken van (kunst)voorwerpen. Die foto’s worden vervolgens onder een vrije licentie opgeladen in het beeldarchief van Wikipedia en gekoppeld aan artikels. Het ultieme doel is tweeledig: het vergroten van de online visibiliteit van het cultureel erfgoed in België. Daarnaast wil het initiatief ook een groter draagvlak voor digitale ontsluiting van erfgoed en kennis creëren.

Wat?

Wiki Loves Art is een uitnodiging aan het publiek om foto’s te maken van (een selectie van) collecties van musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Die foto’s worden vervolgens opgeladen in Wikipedia, en komen beschikbaar onder een vrije licentie.

Wiki Loves Art is begonnen in de Verenigde Staten, en werd daarna succesvol uitgerold in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Israël, Argentinië en Nederland. Wiki Loves Art spoort musea aan om (amateur)fotografen in hun huizen uit te nodigen. De fotografen werken weliswaar ‘voor de goede zaak’. Door hun deelname maken ze wel kans op prijzen. Een jury kiest namelijk uit de inzendingen een aantal uitschieters.

Het concept heeft in het buitenland al ruimschoots zijn impact bewezen. Zo werden de geüploade beelden van Wiki Loves Art NL sinds 2009 al bijna twee miljoen keer bekeken en gebruikt in 1.430 artikels. Datzelfde potentieel is er ook in ons land.

Wie? Waar?

Gezien de specificiteit van elke collectie, kozen de deelnemende instellingen een formule die hen past. Zo openen het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Musée de Mariemont (Morlanwelz) en het Bardelaeremuseum (Lembeke) gedurende de hele periode juli en augustus hun deuren. Het FoMu (Antwerpen), de Bibliothèque de l’Université de Liège (Luik) en het Musée de la Céramique d’Andenne (Andenne) houden dan weer in een of twee compacte evenementen fotografieworkshops en editathons onder begeleiding van de museumstaf en Wikimedia-medewerkers. Andere instellingen zullen volgen, waaronder de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen). Zij leggen hun activiteiten eerstdaags vast.

Waarom?

Dankzij Wiki Loves Art krijgen musea in Wallonië, Brussel en Vlaanderen de mogelijkheid om hun collecties aan een breed en nieuw publiek te presenteren, meesurfend op het bereik en de impact van een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Bovendien scheppen ze een precedent in de cultureel-erfgoedsector in alle landsdelen. Het is een belangrijk signaal met betrekking tot de ‘open toegang’ tot cultuur. 

Kunst- en museumliefhebbers, fotografen en Wikipedia-enthousiastelingen kunnen met andere woorden een actieve rol opnemen en in de werking van het museum betrokken worden.

Wanneer?

Hele periode juli-augustus:

Workshops:


N.t.b.
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Meer info?

Kijk voor de laatste stand van zaken op http://wiki-loves-art.be.

Roel Daenen