Website Construction History gelanceerd

Stadhuis van Brussel

"In vredestijd hebben wij zelf het vernietigingswerk uitgevoerd met een vakkundigheid waar de bommengooiers van de Luftwaffe niet aan konden tippen,” noteert Geert Van Istendael verontwaardigd in zijn klassieker Arm Brussel, uit 1992. Hij heeft het over de Bruxellisation, het merkwaardige, destructieve stedenbouwkundig fenomeen dat stripmakers François Schuiten en Benoît Peeters in hun reeks De Duistere Steden hebben verbeeld. Voor wie meer wil weten over de Brusselse bouwgeschiedenis, is er de zopas gelanceerde website Construction History.

De website is een initiatief van het interdisciplinaire onderzoeksplatform 'Construction Histories Brussels', een samenwerking tussen wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Samen hebben ze eerder deze week de website www.constructionhistory.eu gelanceerd.

De nieuwe website stelt het onderzoek rond de geschiedenis van de bouwtechnieken en de bouwsector voor aan een geïnteresseerd publiek. Naast een missieverklaring van het platform, vindt u op de website onder meer een voorstelling van de deelnemende onderzoekers en hun publicaties, de inhoud van de lopende onderzoeksprojecten, en een overzicht van activiteiten en evenementen. Ook zijn er een aantal links naar 'Construction History Societies' in andere landen.

Meer info vindt u op www.constructionhistory.eu

De Duistere Steden: www.altaplana.be/dictionary/urbicande.be

Roel Daenen