Vakantie! 80 jaar betaald verlof

cover dvd Vakantie

Een paar dagen niet in alle vroegte uit de veren moeten om aan het werk te gaan, en toch betaald worden ... Het ‘betaald verlof’ heeft de samenleving grondig veranderd, en meer bepaald het leven van de werknemers. Vandaag werd precies 80 jaar geleden de wet gestemd die werknemers hun eerste betaalde verlofdagen toekent. Het Koninklijk Filmarchief/CINEMATEK wijdt er een nieuwe dvd aan.

Anno 2016 beschouwen we dat betaald verlof als de gewoonste zaak van de wereld. Het recht om niet te werken en toch betaald worden was echter een onderdeel van de lange strijd die sinds de Industriële Revolutie in de 19e eeuw in ons land woedde. Zo legde een nationale staking in juni 1936 het hele land plat. Op 8 juli werden een aantal sociale hervormingen gestemd, waaronder de 40 urenweek, de optrekking van het minimumloon én het recht op zes dagen onbetaald verlof. Enkele jaren later werd de Sociale Zekerheid opgericht. De geleidelijke uitbreiding van het aantal verlofdagen zette mee het commerciële toerisme enerzijds en het sociale toerisme anderzijds volop in gang.

Deze uitgave geeft in tien films een mooi beeld van wat ‘vakantie’ in de 20e eeuw inhield. Pierre Tilly (UCL) schetst in een bijgaande tekst de grote lijnen van de geschiedenis van deze sociale verworvenheid en plaatst het in de bredere context van de sociale omwentelingen van de 20e eeuw.

De dvd kost 19 euro. Benieuwd? Surf naar de website van CINEMATEK.

Roel Daenen
Cinematek
Koninklijk Filmarchief
betaald verlof
Sociale Zekerheid