Uitnodiging 'Wikipedia Loves Art' | Infosessie 15 juni

Hartje

Iedereen kent Wikipedia, de online encyclopedie waaraan iedereen die dat wenst kan meewerken. Veel minder mensen kennen de (eveneens wereldwijde) organisatie achter deze enorme kennisdatabank. Een van de opvallendste initiatieven heet ‘Wikipedia Loves Art’. Wikipedia België lanceert in juli de campagne voor dit initiatief. Musea en andere collectiebeherende instellingen kunnen zich daarvoor aanmelden. Geïnteresseerd? Op woensdag 15 juni houdt  Wikipedia België een infosessie bij FARO.

Begin april berichtten we op deze site al over het initiatief. We hernemen uit dat bericht:

‘Wiki Loves Art’ is een uitnodiging aan het publiek om foto’s te maken van (een selectie van) collectievoorwerpen uit musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Die foto’s worden vervolgens opgeladen in het beeldarchief van Wikipedia, en komen beschikbaar onder een vrije licentie. Wiki Loves Art is begonnen in de Verenigde Staten, en daarna succesvol uitgerold in het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Wiki Loves Art spoort musea dus aan om (amateur)fotografen in hun huizen uit te nodigen. De fotografen werken gratis maar ze maken wel kans op een prijs. Een jury kiest namelijk uit de inzendingen een aantal uitschieters. De beelden zijn voor gebruik op Wikipedia, en worden dus niet door de deelnemende musea te koop aangeboden.

U leest in dat bericht ook wat uw deelname aan het evenement heel concreet voor het museum oplevert, welke deelnamemogelijkheden er zijn, enzovoort.

Op woensdag 15 juni tussen 14.00 en 16.00 uur houdt Wikipedia België een infosessie bij FARO over Wiki Loves Art. U krijgt er alle info om uw deelname optimaal voor te bereiden en de communicatieve inspanningen te doen renderen. U ontmoet er ook collega's uit andere musea en collectiebeherende instellingen. Kortom, meer dan genoeg goede redenen om erbij te zijn.

Interesse?

Meld u dan aan bij  Romaine en Loraine van Wikipedia België, via info@wikimedia.be.

U kunt met uw vragen ook terecht bij FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, Roel Daenen, 02 213 10 73, roel.daenen@faro.be en Packed vzw, Alina Saenko, 02 217 14 05, alina@packed.be

Roel Daenen