Schrijf mee aan het faro-dossier over beeldvorming en representatie

Twee mensen houden gekleurde cirkels voor hun gezicht. Foto: cottonbro studio via pexels.com

Het maartnummer van faro focust op beeldvorming en representatie van cultureel erfgoed. Heb je daarover iets te zeggen? Een ervaring, inzicht of een bepaalde visie? Stuur dan zeker je voorstel in.

Als opmaat voor het komende Groot Onderhoud (op 3 juni 2025 in Brugge) focust dit nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed op het tweespan beeldvorming en representatie. Een unieke gelegenheid dus om je collectie, werking, historiek en/of plannen te delen.  

Hoe? Ga na of je een (voor de lezers van faro) relevant verhaal hebt, over bijvoorbeeld:

  • Wat herken je en verzamel je als cultureel erfgoed, vroeger en nu? Wie beslist(e) dat? Hoe wordt dat erfgoed getoond (en wat wordt niet (meer) getoond), welke taal en beelden worden hiervoor gebruikt? Wat zegt dat over de (veranderende) kijk op cultureel erfgoed? En hoe maak je inclusieve keuzes voor een diverse toekomst?
     
  • Beeldvorming in een media- en technologietijdperk. Van AR en VR tot podcasts, documentaires en sociale media – hoe kunnen deze tools erfgoed toegankelijk(er) en/of aantrekkelijk(er) maken voor een breder en diverser publiek? En wat kan je vertellen over de rol van media, beleidsmakers en de erfgoedsector in de beeldvorming over erfgoed? Hoe kunnen we samen een eerlijke, genuanceerde en meerstemmige representatie waarborgen? Hoe doe je aan storytelling? Maar ook, hoe zorgen we voor voldoende kritische reflectie in een mediatijdperk waar gemanipuleerde beelden steeds moeilijker van authentieke te onderscheiden zijn?
       
  • Wie representatie zegt, zegt ‘mensen’ en ‘participatie’. Hoe betrek je het publiek (en dan vooral doelgroepen die we nog niet bereiken, zoals nieuwkomers)? Werk je samen met bepaalde gemeenschappen? Zo ja, hoe doe je dat? Maar ook, wie wordt of voelt zich niet gerepresenteerd? Hoe kunnen we een antwoord geven aan de uitdaging van ondervertegenwoordiging van sommige groepen?
     

Zin gekregen om mee te werken?

Stuur tegen uiterlijk 9 december 2024 een kort abstract van maximum één A4 naar redactie@faro.be. Hanteer een duidelijke structuur waaruit de relevantie van je bijdrage blijkt. Uit de inzendingen maakt de redactie een keuze. Als je representatief (historisch) rechtenvrij beeldmateriaal hebt op hoge resolutie (min. 300 dpi) is dat ook zeer welkom.

Twijfel je of je idee in aanmerking komt? Of heb je vragen? Mail of bel ons.

Foto: cottonbro via pexels.com

Roel Daenen