Radioreeks en boek 'Het verlies van België'

Cover 'Het verlies van België'

Zondag 1 november liet radiozender Klara een nieuwe serie los op zijn luisteraars. In ‘Het verlies van België’ reconstrueert auteur Johan Op de Beeck vijf zondagen lang de onafhankelijkheidsstrijd van België in 1830. Deze radioreeks is in zekere zin het vervolg op ‘Napoleon’, een reeks die Op de Beeck in de aanloop van de 200e verjaardag van de Slag bij Waterloo (eveneens op Klara) presenteerde.

Belgen en Nederlanders, ooit waren ze inwoners van dezelfde staat: Het Koninkrijk der Nederlanden. En dat koninkrijk ontstond dit jaar precies tweehonderd jaar geleden. Op 21 september 1815 werd Willem Frederik van het huis Oranje-Nassau in Brussel ingehuldigd als Koning Willem I. Vijftien jaar later, in 1830, was het al uit met zijn Koninkrijk.

In de zomer van 1830 werd Koning Willem I namelijk overrompeld door een revolutie in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het kwam tot zware gevechten. De revolutionairen, onder leiding van de Brusselse republikein Louis De Potter, wonnen. De Nederlandse kroonprins Willem wou koning van België worden, maar de republikeinen verhinderden dat. De revolutionairen voerden ook onderling een ongenadige strijd, waarbij de republikeinen ten slotte geliquideerd werden door de monarchisten. Het nieuwe koninkrijk ontstond. Maar in Den Haag gaf koning Willem de strijd voor ‘zijn’ België nog niet op. Een masterclass in politiek.

Maar wat weten we nog over die Willem I? Wat voor iemand was hij? Wat liep er mis? Wat leidde uiteindelijk tot onze Belgische revolutie? En wie waren het eigenlijk  die per se ‘Willem weg’ wilden? Na zijn boeiende Napoleon-reeks op Klara reconstrueert meesterverteller Johan Op de Beeck minutieus en meeslepend het ontstaan van België. Verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in onze vaderlandse geschiedenis en politiek.

Het verlies van België, met Johan Op de Beeck, vanaf 1 november vijf zondagen lang van 18.00 tot 20.00 uur op Klara. Het is alweer een mooi voorbeeld van hoe 'historisch materiaal' kan worden omgezet in een programma op de VRT. Zie ook onze eerdere berichten over samenwerken met de openbare omroep.

Bij Uitgeverij Horizon verscheen zopas het gelijknamige boek.

Roel Daenen
1830
Napoleon
Waterloo
1815
Johan Op de Beeck