Oproep | Laat uw stem horen voor de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT

VRT-toren

De Beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT wordt iedere vijf jaar vernieuwd. De huidige loopt af in 2016. Alle stakeholders – belanghebbenden dus – worden momenteel bevraagd over de rol van de openbare omroep, een beproefd onderdeel van elk beleidsplanningsproces. Anders gezegd: ook u kunt zeggen wat u tijdens deze periode goed vond, en waar er ruimte is voor verbetering.

Het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid en de Sectorraad Media gaven opdracht aan de onderzoekscentra iMinds-SMIT (Vrije Universiteit Brussel) en iMinds-MICT (Universiteit Gent) om een brede consultatie te houden bij alle relevante stakeholders. Dat onderzoek ging van start op 1 februari en loopt tot 30 april.

Het onderzoek loopt in drie fases:

  • een consultatie van de diverse stakeholders binnen pers- en mediasector, middenveld, onderwijs en cultuursector op basis van negen brede vragen over de rol en opdracht van de VRT (deadline 6 maart);
  • een terugkoppeling naar de stakeholders van de resultaten van de consultatie, waarbij gevraagd wordt om concrete prioriteiten naar voor te schuiven;
  • een inhoudelijke uitwerking van een aantal cruciale aspecten die van belang zijn voor de beheersovereenkomst 2016-2020 en het advies van de Sectorraad Media van de SARC. Hiervoor wordt ook voortgebouwd op een aantal gesprekken en rondetafels met vertegenwoordigers van de pers- en mediasector, het middenveld, het onderwijs en de cultuursector.


Hier kunt een vragenlijst ophalen, die deel uitmaakt van de eerste fase van het onderzoek. De deadline is vrijdag 6 maart.

De vragen dekken het volledige aanbod en alle diensten van de Vlaamse openbare omroep. Dit omvat de generalistische en verdiepende kanalen één en Canvas, het kinder- en jongerenaanbod van Ketnet voor televisie; voor radio omvat dit het aanbod en de diensten van Radio 1 en Radio 2, MNM, Studio Brussel en Klara; online omvat dit de websites bij de verschillende netten en thematische sites Sporza.be, DeRedactie.be en Cobra.be, respectievelijk voor de omroepdomeinen sport, nieuws en cultuur.

Indien u vragen heeft kunt u terecht bij Anne-Sofie Vanhaeght.

Roel Daenen
VRT
Beheersovereenkomst
stakeholdermanagement
iMinds-SMIT
iMinds-MICT