Oproep | Innovatieve journalistieke projecten

Zendmast

Werkt u voor een vzw, een klein mediabedrijf of -organisatie, of bent u een zelfstandige die in de nieuwsmediasector actief is? Dan komt u mogelijks in aanmerking voor een subsidielijn die middenveldorganisaties wil doen samenwerken met mediapartners.

“Een pluriform en divers aanbod van nieuwskanalen en -media is nodig om de pers toe te laten haar rol te spelen in onze democratie. Daarom roept minister van Media Sven Gatz op om projecten in te dienen die ons nieuwsaanbod vernieuwen, verbreden, pluriformer en diverser maken,” aldus de website Media van de Vlaamse overheid.

In 2017 gaat bijzondere aandacht uit naar innoverende journalistieke projecten waarbij de innovatieve aspecten zich specifiek richten op jongeren of een andere kwetsbare doelgroep binnen de samenleving, zowel wat betreft mediamakers als mediagebruikers. Indieners kunnen bij het indienen dus een keuze maken uit twee types projecten: een project gericht op een breed publiek of een project specifiek gericht op jongeren of andere kwetsbare doelgroepen in de samenleving.

U kunt tot 29 september 2017 een project indienen met een duurtijd van maximaal 1 jaar. Het kan gaan om projecten die bijvoorbeeld betrekking hebben op vernieuwende journalistieke productiewijzen, storytelling, datajournalistiek, nieuwe (digitale) verdienmodellen en ondernemerschap in de nieuwsmedia, crowdsourcing, planontwikkeling voor starters of het inzetten van het publiek in de journalistiek.

Voor deze subsidielijn wordt een totaal budget van 300.000 euro ter beschikking gesteld. De toegekende steun voor aanvaarde projecten bedraagt maximaal 80 procent van de geraamde kosten van het project, met een maximum van 50.000 euro per project.

U vindt meer informatie, de richtlijnen en het bijhorende aanvraagformulier op de website Media van de Vlaamse overheid.

Roel Daenen