Op komst: nieuw stripmuseum in Nederland

Mijnheer Prikkebeen, collectie Matla, (c) Historiek

Eerder deze week berichtten zowel de vaderlandse als Nederlandse media over groot (strip)nieuws: naar verwachting zal in augustus Strips! Museum voor het beeldverhaal in Rotterdam de deuren openen. Dat nieuwe museum zal op een oppervlakte van zo’n 2.000 m² de Nederlandse strip belichten. Het stripmuseum hoopt op termijn zo’n 85.000 bezoekers per jaar te ontvangen.

Maar de scoop van Strips! gaat ook breder. Zo wil het museum het verhaal van de Nederlandse strip brengen, “in samenhang met buitenlandse invloeden, de relatie met (animatie)film, computer game art, cartoons en tekenkunst.” Het museum gaat huizen in een modern gebouw aan de Wijnmarkt, vlakbij de iconische Rotterdamse Markthal.

Inhoudelijk zal het museum verhalen weven rond het (klassieke) gegeven van de verschillende stripgenres. Zoals daar zijn: science fiction, westerns strip, ridderstrips, Amerikaanse comics (met de welbekende superhelden) en de Japanse manga. Naast een schare Nederlandse stripmakers (zoals Marten Toonder, Hanco Kolk, Piet Wijn, Robert van der Kroft, Aimee de Jongh, Melissa Delbressine, enz.) komen ook een aantal internationale sterkhouders voor het voetlicht. Het persbericht vermeldt overbekende namen als Hergé (Kuifje), Willy Vandersteen (Suske en Wiske) en Walt Disney (Donald Duck, enz.).

Stripbibliotheek

Het museum gaat ook met andere instellingen samenwerken. Zoals de Openbare Bibliotheek Rotterdam, met wie het museum een stripbibliotheek opent. Daar kan het publiek strips lezen, documentatie en tijdschriften doorzoeken en ook werken ontlenen. Er komt ook “een bijzondere winkel en een vrolijke lunchroom.”

“Bezoekers worden meegesleept in de fantasiewereld van de strips”, meldt directeur Marc Kleijnen. “Terwijl je kijkt naar bijzondere albums, originele tekeningen of voorwerpen, wandel je door de stripboeken heen. Zo zijn er uitvergrotingen en driedimensionale stripkamers.” Strips! is een initiatief van Meermanno-directeur Maartje de Haan en mensen uit de stripwereld. Meermanno is het boekenmuseum in Den Haag, dat twee jaar terug de expo '200 jaar Nederlands beeldverhaal' organiseerde. Strips! staat wel los van het Nederlands Stripmuseum in Groningen. “We werken er wel mee samen”, aldus Kleijnen. “Maar ons museum gaat veel breder, met veel meer aandacht voor buitenlandse strips.” De openingstentoonstelling wordt gewijd aan werk van de Rotterdamse stripmaker Martin Lodewijk, die meewerkte aan meer dan honderd titels, zoals Agent 327, Storm en De Rode Ridder.

Leestip: in het themanummer over striperfgoed in het zomernummer 2014 van faro berichtte Jos van Waterschoot over het striperfgoed in Nederland. U kunt dit artikel (opnieuw) lezen via het ISSUU-account van faro.

Roel Daenen