MuseumPASSmusées gelanceerd

museumPASSmusées - Rinus Van de Velde

Dinsdag hielden de Cultuurministers van Vlaanderen en Wallonië in Brussel samen de MuseumPASSmusées boven de doopvont. Het is - in veel opzichten - een primeur voor ons land, dertig jaar na de start van de succesvolle Nederlandse Museumkaart.

Morgen, woensdag, start de voorverkoop van deze nieuwe pas. De propositie? Met één enkele pas krijgt de bezoeker toegang tot 100 musea in heel België. De museumpas kost 50 euro en geeft een jaar lang zowel toegang tot de vaste collecties van de deelnemende musea, alsook kortingen voor de tijdelijke tentoonstellingen. Vanaf morgen zijn er 6.000 exclusieve passen in voorverkoop via de website www.museumpassmusees.be. Een zijde van deze pas is voorzien van een (speciaal voor de gelegenheid gemaakt) kunstwerk. Een collector’s item voor fans van het werk van Eva Mouton, Rinus Van de Velde, Koen Vanmechelen, Sanam Khaibi, Jacques Charlier en Vincent Glowinski.

De verkoop van de ‘gewone’ museumpas is gepland voor september.

Draagvlak

logo museumPASSmusées

Het persbericht stelt dat “het draagvlak bij zowel de musea als bij de museumbezoeker groot is.” De inkomsten van de museumpas gaan rechtstreeks naar de musea. Bovendien blijkt uit het Nederlandse voorbeeld (maar niet alleen daaruit, er bestaan in Europa nog andere museumkaarten) dat de introductie van de Museumkaart zorgde voor “20% extra bezoekers in de musea.” Een deel van de inkomsten zal ook gebruikt worden voor collectieve marketingdoeleinden. Op termijn moet de pas ook zelfbedruipend worden.

Het beheer van de (Belgische) pas is in handen van de cvba museumPASSmusées. Die is opgericht door vier organisaties: het Vlaams Museumoverleg, ICOM Belgique-Wallonie-Bruxelles/Musées et Société, Publiq en de Brusselse Museumraad.

Roel Daenen