Museum44 herdenkt razzia’s van Meensel-Kiezegem

De 'Zwarte Weduwen', echtegenotes van hen die niet terugkeerden (c) Museum44

Op zondag 11 augustus 2019 opende Museum44 in het geboortedorp van Eddy Merckx, Meensel-Kiezegem. In het museum komen de razzia’s van 1 en 11 augustus 1944 aan bod, exact 75 jaar geleden.

Tijdens de laatste oorlogsdagen escaleerden de spanningen tussen collaboratie en verzet in het kleine Hagelandse dorpje Meensel-Kiezegem na de moord op een collaborateur. Meer dan zeventig inwoners van het kleine dorpje lieten het leven tijdens vergeldingsacties of in het concentratiekamp van Neuengamme nabij Hamburg. Het volledige verhaal ontdekt u op de website van het museum

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van de feiten werd besloten om een nieuw museum in te richten in het dorp. Het doel is niet alleen om die dramatische gebeurtenissen te herdenken, maar ook te linken met de hedendaagse maatschappij. Initiatiefnemer Tom Devos vertelt: “Vandaag zijn extreme politieke ideologieën helemaal terug van weggeweest, de bedreiging voor de democratie is reëel. Met dit museum willen we kritische geesten ontwikkelen, jongeren die voor zichzelf kunnen denken. Dat doen we door de gebeurtenissen van vroeger te vergelijken met vandaag.”

Volledig digitaal

Dat gebeurt ook door de inzet van technologie. Devos: “Het museum is volledig digitaal, voorzien van de laatste nieuwe technologie. Met VR-brillen sta je ineens 600 kilometer verder in Hamburg, te midden van het concentratiekamp. De digitale gids download je als een simpele app op je eigen smartphone voor begeleiding in en rond het museum. Zo zijn we klaar voor een nieuwe vorm van herinneringseducatie, een die blijft plakken bij onze jongeren”.

Eddy Merckx heeft het peterschap van het Museum44 aanvaard. Hoewel hij de achternaam deelt van de neergeschoten collaborateur, is het slechts een ver familielid. Waar de grootvader van Eddy Merckx de neef was van het collaborerende gezin Merckx, zaten beide ouders van Eddy Merckx in het verzet.

Privaat-publieke samenwerking

Het museum44 is een samenwerking tussen lokale vereniging NCPGR Meensel-Kiezegem ’44 en de gemeente Tielt-Winge, met ondersteuning van LEADER Hageland, Provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Overheid en het Europees landbouwfonds.

Praktisch

Het nieuwe museum is geopend van woensdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur. www.museum44.be.

Lees en bekijk ook de reportage op vrtnws.be. En zopas verscheen ook het nieuwe boek Het drama van Meensel-Kiezegem. Collaboratie en verzet. Dat recenseren we binnenkort voor u.

Op de foto: De 'Zwarte Weduwen', echtegenotes van hen die niet terugkeerden (c) Museum44

Roel Daenen