Museum Plantin-Moretus in de prijzen

typografie Museum Platin-Moretus

De voorbije maand sleepte het museum twee prestigieuze prijzen in de wacht. Op 17 mei was er de ‘eervolle vermelding’ op de International Award of Museums and Heritage in Londen. Wat later volgde een European Design Award in Porto.

Op 17 mei vond de uitreiking van The International Award van Museum and Heritage plaats. Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus nam de 'eervolle erkenning', zeg maar gerust de zilveren medaille, van deze prestigieuze internationale museumprijs in ontvangst. “Het museum is trots dat het deze prijs in de wacht sleept en internationaal gehonoreerd wordt voor de inspanningen die het museum en de stad Antwerpen de voorbije jaren leverden. Het vernieuwd museumconcept, het nieuwe depot en de nieuwe leeszaal wordt door de professionele vakjury gesmaakt en erkend als een innovatief kwaliteitsvol project,” klinkt het in het persbericht.

Jaarlijks worden ook de European Design Awards toegekend. Een onafhankelijke jury bestaande uit drukkers, uitgevers, journalisten en academici evalueert elk jaar de beste voorbeelden uit ‘communication design’ in Europa. Kastaar, het Antwerps analoog drukkerscollectief van de grafische ontwerpers An Eisendrath en Stoffel Van den Bergh, en het Museum Plantin-Moretus werden opgemerkt voor hun samenwerking naar aanleiding van de heropening van het museum. Kastaar behaalde Zilver in de de categorie Miscellaneous Printed. Ze werden gehonoreerd voor hun creatieve insteken waarmee ze sympathie voor het drukkersvak opwekten in Antwerpen.

Dit was overigens niet de eerste prijs voor de samenwerking tussen Kastaar en het museum. Vorig jaar kreeg het museum de allereerste Museum Product Award, tijdens het Groot Onderhoud.

Roel Daenen