Lucky Luke, een zingende cowboy uit Vlaanderen

Campagnebeeld Lucky Luke

Striptekenaar Morris (pseudoniem van de in 1923 in Kortrijk geboren Maurice De Bevere) overleed in 2001. Morris is de tekenaar van Lucky Luke en wordt beschouwd als een van de belangrijkste stripauteurs van zijn generatie én van de Europese strip tout court. In een tentoonstelling graaft het Stripgids Festival Turnhout naar de bronnen van deze meester van het beeldverhaal.

Op dit tweejaarlijkse stripfestival in december presenteert Stripgids twee tentoonstellingen. De eerste is gewijd aan de winnaar van de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip Marc Legendre. De tweede tentoonstelling brengt dus hulde aan Morris, de tekenaar van Lucky Luke die op 1 december zijn negentigste verjaardag zou hebben gevierd.

Lucky Luke is, samen met Kuifje, Asterix en De smurfen een van de populairste Europese strips. De avonturen van de ‘poor lonesome cowboy‘ houden als sinds 1947 drie generaties stripliefhebbers in de ban. Morris behoort tot de eregalerij van Vlaamse stripauteurs, samen met Willy Vandersteen, Marc Sleen, Jef Nys en Bob de Moor.

De Amerikaanse mythe

Uitgangspunt van de tentoonstelling is de vraag hoe een jonge tekenaar uit Vlaanderen in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gepassioneerd raakte door de Amerikaanse mythe van de Far West, met cowboys, outlaws, indianen, sheriffs en pokerspelers. In de tentoonstelling wordt getoond hoe Europa al aan het einde van de negentiende eeuw in de ban is van de Amerikaanse cultuur. Dat Lucky Luke een ‘Vlaamse’ zingende cowboy is, is dus geen toeval.

Burgerlijke trekken

Morris creëerde Lucky Luke in de jaren veertig van de vorige eeuw als parodie op de klassieke John Ford-westerns waarin de outlaws burgerlijke trekjes krijgen. In zijn strips zijn de outlaws (de Daltons!) anti-helden. Ook de archetypische cowboy Lucky Luke wordt van zijn voetstuk gehaald door … zijn paard. Door die parodiërende aanpak was Morris zijn tijd minstens tien jaar vooruit. Hij haalde zijn mosterd, zowel inhoudelijk als vormelijk, bij andere cultuurvormen zoals films en betekende op zijn beurt een onuitwisbare invloed op het westerngenre en de beeldvorming errond.

Stripgids realiseert de tentoonstelling in samenwerking met de Warande. Daarbij wordt geput uit de collecties van het MAS, het MoMu en uit privécollecties zoals die van de erven Bobbejaan Schoepen. Commissaris van de tentoonstelling is Karl Van den Broeck, freelancejournalist. Na Turnhout gaat de tentoonstelling op reis naar Lissabon en Łódź (Polen).

Ook FARO heeft oog voor allerhande vormen van striperfgoed. Zo zal het zomernummer (juni 2014) van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, in het teken staan van striperfgoed. In dit nummer willen we antwoord geven op vragen als: waar en hoe wordt het bewaard? Wat kan er allemaal onder 'striperfgoed' begrepen worden? Wie beheert wat? Wat zijn de moeilijkheden en kansen? Hoe kan dit papieren (en andere) erfgoed (beter) ontsloten worden?

Praktische informatie

Stripgids Festival Turnhout, van 13 t.e.m. 15 december 2013 in de Warande, Turnhout. Alle info vindt u op de website van Stripgids.

(c) Afbeelding: Stripgids. Bron tekst: persbericht Stripgids

 

De Daltons op vrije voeten
Roel Daenen
strips
beeldverhaal
Turnhout
Lucky Luke
striperfgoed
Stripgids
Evenement