Figurentheatererfgoed op de Gentse Feesten

Expo Poppen op de rode loper

Nog tot 26 juli kunt u naar de Gentse Feesten. Dit volksfeest kan, aldus de website van de organisatie achter het gebeuren, geen eenduidig profiel aangemeten worden. Het tiendaagse festival geldt zowel als een stadsfestival, een marathon van culturele evenementen en een groot volksfeest. Als u erheen gaat, mis dan vooral niet de expo ‘Poppen op de Rode Loper’, die een fraaie staalkaart biedt van zowel het materiële als immateriële erfgoed van het poppen- en figurentheater in Vlaanderen.

Het is traditie dat tijdens de Gentse Feesten ook het International Puppetbuskersfestival plaatsvindt. Naast voorstellingen is er ook ‘Poppen op de Rode Loper’ in het Augustijnenklooster, gecureerd door Luk De Bruyker (een van de gangmakers van Theater Taptoe). De tentoonstelling wordt opgezet in samenwerking met het Forum van Vlaamse Vrouwen.

In een eerste gang van het Augustijnenklooster wordt een overzichtstentoonstelling gebracht van het werk van Paul Contryn, figurentheatermaker, scenograaf en poppenspeler bij DE MAAN en mede-oprichter van Het Firmament. In een tweede gang stelt Alain Verhelst van Draadpoppentheater Roeselare historische figuren van over de hele wereld uit zijn privécollectie tentoon. Daarnaast worden de 'heilige poppen' van Bradi Barth (1922-2007) getoond. Ze werd gerenommeerd met haar 'miniaturen' in navolging van de Vlaamse Primitieven, maar ze ontwierp en vervaardigde ook kunstige marionetten in hout. Een uitgelezen moment om deze zelden getoonde collectie te bezoeken. Tot slot worden onder de naam Gent ‘Spellekes’ stad diverse poppen van de verschillende spellekes getoond, geselecteerd uit de collectie van het Huis van Alijn en Poppentheater Magie.

Wil u graag meer weten over figurentheatererfgoed? Dan verwijzen we u graag naar de FARO-publicatie 'De boom op het dak. Verdiepingen in het figurentheatererfgoed' en naar de website van Het Firmament, het landelijk expertisecentrum voor het cultureel erfgoed van de podiumkunsten. Het Firmament ondersteunt en inspireert om op een hedendaagse, reflectieve en duurzame manier om te gaan met het erfgoed van theater en dans.

Datum: 18 tot 26 juli 2015
Plaats: Augustijnenklooster, Sint-Margrietstraat 11, 9000 Gent

Bekijk de teaser
Meer info over het International Puppetbuskersfestival

Roel Daenen