Figure it out: VTi-Courant gewijd aan figurentheater

cover van Courant Figure it out

Figurentheater is een eeuwenoude podiumkunst met vele gezichten, die door het gebruik van theaterpoppen, figuren, objecten, beelden en gesofisticeerde speeltechnieken telkens weer verrast. Het Firmament, (t)Huis voor figurentheater stimuleert als landelijk expertisecentrum voor figurentheatererfgoed de professionele en inspirerende omgang met figurentheater(erfgoed). Hun jongste realisatie is een samenwerking met het Vlaams Theater Instituut en vers van de pers: een special van het driemaandelijks tijdschrift Courant. Figure it out!

Een aantal schrijvers probeert in dit dossier vat te krijgen op het genre figurentheater: Evelyne Coussens neemt het landschap nauwkeurig onder de loep, FARO-medewerker Roel Daenen bekijkt het figurentheater met een meer cijfermatige bril, Wouter Hillaert maakt een pop-swot en Ronald Geerts laat de lezer kennis maken met een aantal belangrijke schrijvers in het denken over poppen en theater. Daarnaast bekijken de bijdragen van Anita Twaalfhoven en Françoise Flabat hoe het er bij onze Nederlandse en Waalse buren aan toe gaat. Verder zijn er interviews met Simon Allemeersch, een jonge figurentheatermaker, en Paul Contryn, die tot een derdegeneratiepoppenspelers behoort. Een rondetafelgesprek met een aantal spelers uit het podiumkunstenlandschap illustreert hun fascinatie voor het werken met figuren en objecten. Veerle Wallebroek ten slotte herneemt de belangrijkste lijnen uit de FARO-publicatie ‘De boom op het dak. Verdiepingen in het figurentheatererfgoed’. Stof genoeg, figure it out… dat figurentheater!

Dit nummer van Courant sluit naadloos aan bij de missie en de opdrachten van Het Firmament. Verleden, heden en toekomst van deze unieke kunstvorm smelten samen in exposities, projecten, workshops en ontmoetingsdagen. Het Firmament bouwt daarbij een stimulerende ontmoetingsplek uit op het kruispunt van traditie en experiment, kunst en educatie, erfgoed en theater, onderzoek en praktijk.

Meer info
Haal gratis de pdf van Courant op via de website van het VTi.

Roel Daenen