Eerste editie Festival van de architectuur op komst

Festival van de architectuur

Van 8 tot en met 17 september 2017 vindt de eerste editie van het Festival van de architectuur (F/a) plaats, een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Gaststad voor deze eerste editie is Antwerpen. En ook FARO doet mee.

Tien dagen wordt met een bonte waaier van activiteiten de ‘architectuurcultuur’ belicht. “Het festival wordt een sociocultureel en multidisciplinair feest van de architectuur,” klinkt het in het persbericht. Met een Summer School, theatervoorstellingen, concerten, een ‘Nacht van de Architectuur’, een ‘Meesterproef’, speeddates, films over architectuur, lezingen, een symposium, tentoonstellingen en een festivalblog is het programma meer dan goedgevuld.

Iedereen vakman/vrouw

Festival van de architectuur
Rust

'Rust', Olivier Goethals, 2016, (c) Michiel De Cleene

Achter die brede invulling van het programma schuilt een duidelijke visie. Een die begint met ‘vakmanschap’. Dat begrip impliceert een proces: “In dit geval is architectuur geen vooraf vastliggend idee maar iets dynamisch, met ruimte voor interactie met de omgeving en met andere vakmannen. De architect heeft tijd om de context te leren kennen en te integreren in zijn ontwerp. Die context omvat niet alleen fysieke factoren zoals omliggende gebouwen maar ook bijvoorbeeld sociale verhoudingen in de buurt.”

Het evenement vertrekt vanuit de definitie die Richard Sennett geeft aan vakmanschap (o.a. ‘The skill of making things well’), is iedereen een potentiële vakman. Dat is ook de boodschap die het festival uitdraagt: iedereen kan bijdragen aan goede architectuur en bij uitbreiding aan een goede leefomgeving. Net zoals in een werkplaats, leiden verschillende visies tot nieuwe inzichten.

Met dit uitgangspunt biedt het festival verschillende formats aan die de diversiteit van architectuur belichten. Niet alleen architecten maar ook kunstenaars, performers, filosofen, erfgoedwerkers … dragen bij tot goede architectuur.

Bouwstenen

Het festivalprogramma bestaat uit activiteiten die op verschillende plaatsen in de stad Antwerpen plaatsvinden en zich gedurende een (of meerdere) dag(en) in heel Vlaanderen manifesteren. Zoals de Open Monumentendag, die dit jaar plaatsvindt op zondag 10 september.

Of nog, zoals de driedaagse, internationale conferentie 'Duurzaam verbouwen en museumtechniek in internationaal perspectief', die FARO en ICAMT samen organiseren, i.s.m. ICOM-België. Deze gaat van start op 14 september e.k. Meer info en inschrijven doet u hier. Opgelet, er resten nog slechts een paar plaatsen! U leest ook elders op deze website meer over deze thematiek (zie ook onderaan het bericht).

Info Festival van de architectuur

Het volledige programma van het Festival van de architectuur vindt u op de festivalwebsite. Morgen, woensdag, treft u als bijlage in De Standaard de programmabrochure aan.

#festivalvandearchitectuur

Roel Daenen