Een erfgoedlabel in de Mijnstreek

Voorstelling Erfgoedlabel Heusden-ZolderOp donderdag 12 februari hield de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed het erfgoedlabel boven de doopvont. Een primeur, met als hoofddoel het ons omringende erfgoed in de kijker te zetten.

Wat is erfgoed eigenlijk? Het woord erfgoed staat symbool voor alles wat ons vandaag rest uit het verleden en dat we graag willen vrijwaren voor de toekomst. Erfgoed is dus een heel breed begrip. Het gaat over gebouwen, dingen of gewoontes met een geschiedenis, met een verhaal. Erfgoed, dat wat we blijven meedragen, is een belangrijk stuk van wie je bent. Het is ook een belangrijk stuk van waar je woont. Denk je dat plein maar eens in zonder kerktoren, een jaar zonder Sint-Barbaraviering, een wijk zonder verhalen… Erfgoed is vaak iets om trots op te zijn. Maar alvorens het te kunnen erkennen, moet je het kunnen herkennen.

Daartoe ontwikkelde de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed in samenwerking met de zes mijngemeentes As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen, het erfgoedlabel. Geen logo, maar wel een duidelijk herkenbaar symbool dat bij een tekst of een foto kan geplaatst worden.
In de toekomst duikt dit label op bij aankondigingen van allerlei activiteiten, projecten of publicaties in de Mijnstreek: in cultuuragenda’s, bij toeristische activiteiten, in de gemeentelijke tijdschriften, op de uitgaven van erfgoedverenigingen en -organisaties…, kortom overal waar er erfgoed aan de pas komt. Wie zelf een erfgoedactiviteit organiseert, kan ook het label toepassen: Website Erfgoedlabel

Archief
Barakken
Cité
Dialect
Eetcultuur
Foto’s van vroeger
Gebruiken en gewoontes
Heiligenbeeld
Industriële architectuur
Jubileum
Kasteel
Legende
Museum
Nacht van de geschiedenis
Oorlogsmonument
Processie
Recepten
Schutterij
Traditie
Volksmuziek
Watermolen
En nog veel meer…

Lees het artikel in Het Belang van Limburg

Voor meer informatie of vragen: Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, E. Coppéelaan 91, 3600 Genk, T +32 (0)89 811 412, info@mijnerfgoed.be, Website Mijn-Erfgoed

Roel Daenen