De Munt op Google Cultural Institute

Programma van De Stomme van Portici

Het theatergebouw mag dan wel gesloten zijn, met de virtuele mogelijkheden van Google Cultural Institute kan iedereen de Munt tijdens de renovaties blijven bezoeken. Sinds 1 december kunt u door  de somptueuze wandelgangen van het huis flaneren én krijgt u een inkijkje in de rijke geschiedenis van het instituut en de collecties.

Google introduceerde in 2011 het online medium Google Cultural Institute om de culturele schatten van de wereld binnen het bereik van iedere internetgebruiker te brengen. Tegelijk krijgen ook diverse cultuurhuizen de kans om zich aan een globaal publiek voor te stellen. Vandaag bewaart dit platform al zo’n 6 miljoen kunstwerken, foto’s, video’s en andere documenten voor toekomstige generaties, in samenwerking met meer dan 900 partners in 60 landen.

Sinds vanochtend, klokslag 10 uur, heeft ook het nationale operahuis een eigen stek op het Google Cultural Institute. Opera- en erfgoedliefhebbers ontdekken er twee boeiende tools. Met Museum View verkennen ze het prachtige interieur van de zalen en salons of nemen ze een kijkje in de ateliers. De technologie van Google Street View laat iedereen nu ook in deze binnenruimtes vrij te navigeren en 360 graden om zich heen kijken. Daarnaast zijn er ook de Exhibits, digitale tentoonstellingen met visueel materiaal uit de archieven en collecties van De Munt. Bij de lancering zijn er ook twee rijk gestoffeerde en becommentarieerde tentoonstellingen beschikbaar over de geschiedenis van de Munt, eentje over de periode 1696-1920, en eentje over de periode 1920-2015. In de toekomst worden daar nieuwe tentoonstellingen aan toegevoegd.

Meer over het Google Cultural Institute vindt u elders op deze website.

Roel Daenen