Collegium Vocale 50

Collegium Vocale (c) VRT

Tijdens het voorbij paasweekend bracht radiozender Klara hulde aan het Collegium Vocale Gent. Het wereldberoemde koor uit Gent blaast dit jaar namelijk 50 kaarsjes uit. Goed voor een uitgebreide terugblik, waarbij ook het erfgoed van de muziekpraktijk in beeld komt.

Gent, 1970. Een enthousiaste student geneeskunde, een zekere Philippe Herreweghe, mist het schoolkoor van zijn voormalig college. Samen met vrienden richt hij een universitair koor op dat ze later ‘Collegium Vocale Gent’ dopen. “Fijne hobby”, dachten sommigen toen nog. Vandaag weten we wel beter. Want Collegium Vocale Gent is uitgegroeid tot de absolute wereldtop. 

Dit jaar viert het koor zijn 50e verjaardag, zij het in mineur, want door corona zijn nu alle concerten geannuleerd. Daarom zal Klara dit gouden jubileum uitgebreid op de radio vieren. Verspreid over heel het paasweekend hoort u het Collegium Vocale Gent in vijftig iconische werken. Met veel Bach, waaronder de integrale Johannes- en Mattheuspassie, maar ook: Mendelssohn, Brahms, Monteverdi, Gesualdo, Debussy en Stravinsky. 

Vijftig verjaardagskaarsen in getuigenissen van muzikanten, organisatoren en luisteraars die het ensemble een warm hart toedragen. Werner Trio praat met Philippe Herreweghe, Dominique Verkinderen, Daan Schalck, Jerry Aerts en Charles Adriaenssen over de artistieke en zakelijke evolutie van het ensemble. En op VRT NU vindt u ook Van A tot Z, een vijf uur durend gesprek met Philippe Herreweghe, in zesentwintig delen.

U kunt zich laven aan boeiende gesprekken over de zoektocht naar de historische uitvoeringspraktijk, het bronnenmateriaal, de collega’s en inspiratiebronnen van Herreweghe. Het volledige programma vindt u op de Klara-website, waar u alles ook nog eens kunt herbeluisteren. Op de website van het ensemble kunt u de recente repetitie van de Johannespassie van J.S. Bach bekijken. Op Goede Vrijdag zond Klara de Mattheuspassie uit. Die kunt u hieronder ook bekijken.


Foto: Collegium Vocale (c) VRT

Roel Daenen