Collecties Parijse musea voortaan downloadbaar

Maurice Jean Bourguignon, Le dernier raid des zeppelins, la nuit du 29 au 30 janvier 1916, Musée Carnavalet, Histoire de Paris, CC0

Het Musée d'Art Moderne, Musée Carnavalet en Petit Palais openen de poorten van hun digitale collecties. Via de site van Paris Musées kan de geïnteresseerde gebruiker meer dan 150.000 kunstwerken downloaden in hoge resolutie. Gratis en voor niets.

Hoe? Maak een profiel aan op de site van koepelorganisatie Paris Musées.

Met het initiatief treden de Parijse musea in de voetsporen van de Rijksstudio van het Rijksmuseum. In De Standaard van 10 januari reagereert Sam Donvil (Packed/VIAA): “Musea wilden de kosten van de digitalisering recupereren. Intussen groeit het besef dat zoiets personeel vergt en niet meteen rendabel is. Musea als het Rijks hebben een belangrijke stap gezet. Ze verkopen niet langer hun reproductie, die dan op een Heineken-etiket belandt. Ze bieden hun imago en cultureel kapitaal aan.”

Musea [bij ons] blijven koele minnaars van vrij circulerende beelden, aldus De Standaard. Donvil: “Wij wijzen hen dan op grotere zichtbaarheid, toenemend hergebruik en een betere spreiding van content. Al blijft de afweging meespelen: wil je digitale bezoekers naar je eigen museumwebsite krijgen, of bereik je ze vlotter via externe websites met beelden zoals Wikimedia Commons en Wikidata?”

Afbeelding: Maurice Jean Bourguignon, Le dernier raid des zeppelins, la nuit du 29 au 30 janvier 1916, Musée Carnavalet, Histoire de Paris, CC0

Roel Daenen