CINEMATEK toont musea in de film

Pensées et vision d'une tête coupée (Antoine Wiertz)

Hoe komt het museum in beeld, letterlijk dan? In de cyclus ‘Musea Filmen’ brengt CINEMATEK tussen 27 oktober en 29 november maar liefst negentien documentaires en speelfilms voor het voetlicht die het museum casten als “het theater van echte of fictieve, grappige of dramatische, voorbije en toekomstige verhalen.” Dé gelegenheid om onder meer het Louvre, het Muséum national d’histoire naturelle, Uffizi, het Antoine Wiertz Museum, de Hermitage en de National Gallery te (her)ontdekken.

Deze cyclus met de merkwaardige naam is in de eerste plaats opgebouwd rond documentaires. De selectie brengt onder andere het werk van Frederick Wiseman, die in 'National Gallery' analyseert hoe de werking van een museum verloopt – in casu de wereldvermaarde National Gallery in Londen. Twaalf weken lang filmde hij voor en (vooral) achter de schermen van het museum. De Nederlandse cineaste Oeke Hoogendijk volgde tien jaar lang de verbouwing van het Rijksmuseum. Uit meer dan 4.000 uur opnames maakte ze een prent van twee uur. Ook dat andere grote museum, de Hermitage, komt uitgebreid aan bod, met 'Russian Ark', 'No Show' en 'The Heritage Dwellers'. Daarnaast zijn er ook nog andere prenten, zoals ‘The Final Member’ (over het IJslands Fallusmuseum), ‘Musée haut, musée bas’ (over het gedrag in het museum) en ‘Pensées et vision d’une tête coupée’ (over de belevenissen van een zaalwachter). En nog veel meer.

Samengevat: 'het' museum wordt opgevoerd als een plek om te werken, te entertainen en te reflecteren. Maar ook als het speelveld waar plots een spektakel kan losbarsten. U vindt het volledige programma op de website van CINEMATEK.

Als uitsmijter kijken we hier ook al vooruit. Vlak na het einde van deze filmcyclus, op vrijdag 2 december, houdt FARO i.s.m. de provincies Limburg en West-Vlaanderen in CINEMATEK de feestelijke boekpresentatie van 'Museum van het Gevoel. Musea op de huid van de samenleving'. U kunt zich nu al inschrijven!

Roel Daenen