Cinema in bezet België

Filmposter U-Boote westwärts. Bron: Roel Vande Winkel, 'Cinema in Occupied Belgium (1940-1944)', https://www.cinema-in-bezet-belgie.be

Tijdens WOII werd België bezet door nazi-Duitsland. De bezetter greep in op het dagelijks leven. Iedereen moest zich aanpassen, ook de bioscopen. Een nieuwe website maakt onderzoekers en belangstellenden wegwijs.

Hoeveel bioscopen waren er in bezet België? Waar lagen die bioscopen? Wat voor films toonde men? Ontspanning? Of propaganda? Wanneer verdwenen de Amerikaanse films? Wat kwam er in de plaats? Welke films waren zo populair dat ze meerdere weken draaiden? Wie bracht die films op de markt? Antwoorden vindt u op cinema-in-bezet-belgie.be.

Informeren en aanvullen

Deze website werd gemaakt door prof. Roel Vande Winkel (KU Leuven), die al jaren onderzoek verricht naar film in bezet België. Hij publiceerde tal van artikels over het onderwerp en hoopt in 2022 een boek uit te brengen. Intussen ontsluit deze website zijn lopend onderzoek voor het brede publiek. Iedereen kan opzoeken welke cinema’s er in zijn of haar streek waren. Voor grotere cinema’s kunt u ook opzoeken welke films ze vertoonden. En hoe die films door het land reisden. Voor kleinere cinema’s is dit moeilijk, omdat ze niet in kranten adverteerden en dus minder sporen achterlieten. 

De site bevat informatie over bijna 1.000 bioscopen, ruim 1.500 films en ruim 33.000 filmvertoningen in heel België. Het geheel wordt geïllustreerd met honderden advertenties uit de bezettingstijd. De website wil het publiek informeren, maar biedt bezoekers ook de mogelijkheid om gegevens over bioscopen in hun streek aan te vullen. De gegevens op de website werden verzameld door prof. Vande Winkel, door studenten en door vrijwilligers uit de erfgoedsector. 

Lezing

Noteer alvast in uw agenda: op donderdag 11 maart om 19.30 uur geeft prof. Vande Winkel de lezing Cinema’s en film tijdens WO II in Fabrik, Stationsstraat z/n, 3840 Borgloon. De lezing is een initiatief van Erfgoedcel Haspengouw, en kadert in de herdenking van 75 jaar einde van WO II.

Foto: Filmposter U-Boote westwärts. Bron: Roel Vande Winkel, 'Cinema in Occupied Belgium (1940-1944)'. 

Roel Daenen